Добрите примери в селското стопанство са интересни и вдъхновяващи. Те са мотивиращи и източник на много уроци. Един от фермерите, който наскоро бе осветен от прожекторите, е Давид Пеич. Той бе обявен за “Най-добрият европейски биопроизводител” от Европейската комисия. Пеич е хърватин и стои начело на най-старата органична ферма в Хърватия. Неговата история е необичайна и вплита в себе си селско стопанство и философия, пише Balcani caucaso.

Биопроизводител: Губим пазара на органични храни заради внос от Украйна и Молдова

Роден през 1990 г., Давид Пеич има щастието да управлява необикновена ферма. Тя е олицетворение на пълния и затворен цикъл на производство. Част от бизнеса включва обработка на храната и предлагането й във веган ресторант в Загреб.

Фермата на Пеич - Zrno Eko Imanje, се намира в Хабяновац, на 60 км източно от Загреб. На територията й се отглеждат 60 различни сорта в полета и оранжерии, има завод за преработка, пекарна и веган ресторант. Общо става дума за 150 сертифицирани екологични продукта.

От Кеймбридж до нивата

Историята на Давид Пеич е любопитна поради много причини. Една от тях е неговата биография. Преди да се върне в Хърватия, за да работи в семейния бизнес, Давид учи операторско майсторство в Ню Йорк и философия в Кеймбридж. През 2015 г., след като завършва магистратурата си във Великобритания, той се завръща в Загреб с намерението да помага на родителите си в семейния бизнес. Когато пита родителите къде може да бъде полезен, те му казват - фермата Zrno. Семейството на Пеич притежава и други компании в био света: Biovega, която управлява веригата супермаркети Bio&Bio (около 20 магазина в цялата страна), Makronova, която се занимава с обучение, и Planetopija - издателство, специализирано в храненето и здравето.

Родителите на най-добрия биопроизводител купуват Zrno през 2010 г. Така Давид има възможността да израсне близо до земята и един ден да поиска да продължи да се занимава с нея.

Когато започнах тук, в началото прекарвах по-голямата част от времето си на полето и видях връзките между селското стопанство и философията. В университета се интересувах от сложни системи. Фермерът непрекъснато взаимодейства със сложната система на природата. Можете да имате добра идея, да сте прави и да я изпълните добре, но резултатите пак могат да бъдат неочаквани. Това важи особено за биологичното земеделие, където не контролирате всичко, казва Давид Пеич.

След седем години начело на Zrno, младият мъж вече е много по-често в офиса, отколкото на полето. Той ръководи различните сектори на семейния бизнес. Опитът му позволява да погледне хърватския и европейския контекст и да ги сравнява.

Днес със сигурност има повече осъзнаване, дори в Хърватия, за важността на това, което ядем, но объркването и недоверието все още са големи. Липсва ни последователна институционална подкрепа и дългосрочна политическа визия за вида земеделие, който искаме да развиваме, смята фермерът.

Според него Хърватия е в добра позиция за биологично земеделие и разполага с всички необходими предпоставки, за да преуспее в този сектор.

Органичното земеделие би помогнало да се начертае нов път напред, защото в момента „като цивилизация успяхме да трансформираме нещо, което трябва да ни храни, в нещо, което ни наранява“, отбелязва още Пеич.

В момента той е посветен на въвеждането на концепцията за биоинтензивна зеленчукова градина – метод на отглеждане, който съчетава принципите на биологичното земеделие с висока гъстота и разнообразие от засадени видове – и има планове за разширяване на сградите, с които компанията разполага.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Цел: До 40 доставки годишно на биохрани по училищните схеми

Заложени мини по мярка 11 костваха субсидиите на фермери

Докато земеделците се потят и хвърлят "ези-тура" - някой, някъде пише наредби