Млекомат за краве мляко има вече и в средногорското градче Панагюрище. Практиката, която все още не е популярна у нас, е избрана от младия животновъд Новелин Митов, като модерен и удобен начин да стига до крайния потребител, споделя самият той пред Агри.БГ.

Кампания 2023 приключи с неизвестни на места

Въпреки че е само на 31 години Новелин е земеделски стопанин от 11 години по документи, а на практика – цял живот, тъй като е четвърто поколение животновъд. Семейната традиция е основоположна за фермера, но като човек на времето си, той държи да работи на светло и да модернизира стопанството си.

А то се състои от 68 крави, които се осеменяват изкуствено с Холщайн. Разполага и с доилна инсталация.

„Всичко е изграждано малко по малко с времето. Не е лесно, но вярвам, че всеки трябва да прави това, в което е най-добър и ако има търпение, резултатите идват” казва Новелин.

От десетилетия семейството му има редовни клиенти на местно ниво, които си купуват мляко на дребно, но сред тях почти няма представители на по-младите поколения. Най-очевидната причина за това е незнанието на потребителите, че близо до тях има истинско мляко от производител. Затова младият животновъд решава да инвестира в поредното нововъведение – млекомат, който привлича вниманието на потребителите, удобен и лесен е за ползване. Но най-вече дава качеството на прясно издоено от фермата в района мляко.

„Много хора бяха скептично настроени към ефекта от млекомата, защото всеобщото схващане е, че младите не си купуват мляко от ферми, а от търговските вериги. Но може би това е заради удобството, а ние сме в малък град, млекоматът е на главен път и вярвам, че все пак хората се обръщат все повече към истинските продукти, смята Новелин.

Машината му за краве мляко е само на няколко дни и тепърва той ще отчете резултатите от нея. За него обаче директният пазар е по-добра алтернатива от мандрите, където по думите му в момента изкупната цена е 68 стотинки, а цената на млякото от млекомата е 2 лв./л.

„Ако разчитам на мандрите, картината е: идваш, взимаш сутрин млякото, предаваш го и се чудиш какво да платиш по-напред. Реших да заложа повече на директния пазар. Инвестицията ми за млекомата струва около 20 000 с ДДС. Купих го директно от Швейцария, като фирмата беше много коректна и до три седмици след поръчката ми го достави. Планирам в бъдеще да направя и следваща крачка, свързана с преработка на суровината. Надявам се да има подходящи инвестиционни мерки за това”, разказва фермерът.

Митов вече е бил бенефициент по подмярка 4.1 за земеделска техника. Макар че признава недостатъците на мудно движещите се у нас програми за подкрепа, той е наясно, че това е пътят за малките и средните фермери към развитие, защото инвестициите са за сериозни суми.

"По 4.1 доста закъсняха парите. Проектът беше много добър, но забавянето в плащанията промени ползата от финансирането. Тракторът тогава струваше 145 хил. лв. с товарача, сега е 235 хил. лв., така 50-те процента съфинансиране не са вече наистина 50%, казва още Новелин Митов.

31-годишният потомствен животновъд не спира да се развива и планува. Наред с това той има семейство с две деца, като така може да се окаже, че фамилията ще се сдобие и с 5-о поколение фермери. Стига държавата да стимулира тяхното развитие, тъй като именно малките семейни ферми са бисерчетата на пазара на местни храни.