Производители на червени боровинки от американския щат Масачузетс започнаха да поставят соларни панели над полета. Те са надяват, че генерираната енергия ще им донесе допълнителни приходи, съобщава Bloomberg TV. 

Соларна ферма крие 48 кошера с медоносни пчели

Данни на земеделското министерство в Щатите сочат, че за последното десетилетие цените на червената боровинка са се сринали с 57%. Негативно влияние оказват продължаващите търговски спорове с Европа и Китай.

 „Един барел, който е около 45 кг с добра реколта от червени боровинки, струва 32 долара. В момента получаваме 22 долара. Баба ми и дядо ми са получавали същата сума през 50-те години,“ изчислява фермер от Масачузетс.

За да се измъкнат от затрудненото положение, той и колегите му инсталират соларни панели над насажденията. 

„Ще получаваме толкова пари от декар, че да можем да развиваме боровинките. Това са реални пари, на които да разчитаме. И знаеш, че ще си ги получиш съвсем редовно всеки месец,“ коментират производителите. 

Такава двойна експлоатация на терена едновременно за селскостопански и енергийни нужди не е рядко срещано явление в Америка. А най-хубавото е, че се насърчава от местните власти.