Нови проучвания на Орегонския държавен университет (OSU) показват, че инсталирането на слънчеви панели и фотоволтаични енергийни системи в земеделските земи и пасищата може не само да осигури енергия без вредни емисии, но и да създаде условия за по-добра производителност в селското стопанство.

Bloomberg: Как фермерите да се справят, независимо от климата и световната икономика?

Концепцията за съчетаването на соларни фотоволтаични мощности и конвенционално земеделие върху един и същ участък от земя се нарича агриволтаика.

Инсталирането на слънчеви енергийни системи само на 1% от земеделските земи в света би било достатъчно за задоволяване на глобалното потребление на електроенергия, отбелязва научното списание Scientific Reports. 

Освен това резултатите показват, че отглеждането на растения под и около фотоволтаичните панели създава микроклимат и местообитания, които са благоприятни за растежа на културите, за опазването на водата и за увеличаване на биоразнообразието, особено на опрашителите.

Анализирайки резултатите, изследователите успяха да сравнят и да класират слънчевата енергия и селскостопанската производителност според типовете на земеползване.

Изненадващо, производителността на слънчевата енергия се оказва най-висока на обработваемите земи. Пасищата се класират на второ място, докато пустинните и други сравнително безплодни земи, където няма много растителност, са на пето място.

Това противоречи на обичайната индустриална практика за инсталиране на соларни енергийни системи в пустини и равни, открити земи, поне по отношение на производителността на слънчевата енергия, разкрива пред Interviewee Avatar ръководителят на екипа доц. Чад Хигинс. 
.

Агроволтаиците са важен елемент от устойчивото стопанство на бъдещето, добавя Хигинс.

Как да печелим пари с агротуризъм

Той и екипът му правят опит да създадат демонстративно устойчиво стопанство на бъдещето. По този начин те искат да илюстрират как може да се променят неустойчивите селскостопански практики към устойчиви, които увеличават продукцията и печалбата на фермерите.

Учените гарантират, че развитието и прилагането на тази практика в бъдеще ще може да изхранва до 10 милиарда човека на планетата, като ще произвежда и достатъчно енергия за това.  

"Така ще се избегнат конфликтите вода-земя и енергия", каза Хигинс. Потенциалът за конфликти по отношение на използването на водата и земята се увеличава успоредно с недостига на тези природни ресурси. 

Проектът има за цел да докаже, че дигиталната слънчева енергия и системите за съхранение на слънчеви води играят централна роля в изграждането на устойчиво земеделие по целия свят. 

Социални предприятия и инвеститори се обединяват с малки стопани и по-големи собственици на ферми в по-слабо развитите страни, за да намалят хранителните отпадъци и например загубите.

Агроиновации: Цифрови решения в полза на агро-хранителната верига

Организацията на обединените нации за храни и земеделие (ФАО) изчислява, че една трета от храната, произведена за консумация на човечеството, всяка година се губи или пропилява. Това прави приблизително 1,3 милиарда тона. 

В допълнение към загубата на храна и отпадъците, селскостопанският сектор е огромен консуматор на вода, основен източник на замърсяване и най-голям източник на въглеродни емисии и парникови газове.

Развитието на агриволтаиката ще доведе до отглеждане на правилната продукция в подходящ момент по начин, който е съобразен с климата и за който има търсене на пазара, смятат експертите, работещи по проекта.

Матюс: Селското стопанство в европейската Зелена сделка

Министерството на новата и възобновяема енергия на Индия (MNRE) издаде насоки за програма, чиято основна цел е да повиши капацитета на слънчевата енергия в Индия на 25,75 гигавата (GW ) до 2022 г. Основна част от това е разпространението на самостоятелни и свързани към мрежата соларни помпи на земеделските производители от цялата страна.

Все повече фермери и правителствени лидери в САЩ признават ползите, които агриволтаиките могат да донесат. Земеделците се съгласяват да отдадат под наем част от своите  земи на разработчиците на проекти за слънчева енергия. 

Подобни процеси се случват и в Пенсилвания, където говорителят на щатското земеделско бюро Марк О'Нийл каза пред новинарските медии, че има голям интерес от страна на компаниите за слънчева енергия за наемане на земеделски земи и изграждане на слънчеви фотоволтаични системи. 

В Лондон базираният в Обединеното кралство разработчик на проекти за слънчева енергия Lightsource BP наскоро подписа дългосрочни договори за наемане на 500 декара земеделски земи от седем фермери в окръг Франклин, за да се изгради соларна ферма с мощност 70 мегавата. Сделката се определя като най-голямата соларна инсталация в страната.

Фермерите не само искат да инсталират слънчеви фотоволтаични системи, за да задоволяват собствените си енергийни нужди, да управляват по-добре водните и селскостопанските ресурси. Те се стремят също така да получават допълнителни приходи, да компенсират загубите си от пазара, и всички останали рискове, свързани с повишаването на добивите и отглеждането на добитъка.

Мнение: Субсидиите в ЕС засилват екологичното замърсяване

Според учените от Орегонския държавен университет проектът ще доведе до генерални промени, но са нужни още нововъведения и проучвания, за да се превърне в реално работеща система на бъдещето.

„Преодоляването на традиционните, конвенционални нагласи по отношение на земеделието, енергията и използването на водата може да бъде най-голямото и най-фундаментално препятствие. Работим с компании и отделни донори, за да създадем търговско демонстративно устойчиво земеделие на бъдещето“, казва доц. Чад Хигинс.

Изследователският екип на OSU е близо до набирането на финансирането, необходимо за инсталиране на подходяща агриволтаична енергийна система за тяхното демонстративно устойчиво стопанство на бъдещето.

„Ако успеем да постигнем това, възможностите могат да започнат да се множат. Трябва да разберете, че този тип система все още не съществува в реалния свят. Това не е част от това как мислим за селското стопанство, затова трябва да преодолеем тази празнина във възприятието“, уверен е ръководителят на смелия проект.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Топ 19 стратегии за фермера през 2020 г.

Еко тенденции, които ще променят света през 2020 г.

Топ 10 мобилни приложения за фермери