35 000 ха оранжерии със соларни панели, намиращи се в Алмерия и Гранада, се превърнаха в източник на здравословна храна за Европа, основно в периода от есента до пролетта, когато производството на Стария континент е ограничено заради ниските температури, пише cutesolar.es.

12 бизнес идеи за фермери за 2021 г.

Оранжериите в Андалусия в комбинация с оптималните климатични условия в Испания и съвременните екосъобразни и иновативни технологии за производство позволиха на страната да постигне сериозен потенциал като износител на хранителни стоки. Не е изненадващо, че други държави вече черпят опит от успешния модел. През 2017 г. ООН го призна като най-добрия пример за устойчиво земеделие.

14 500 семейни ферми стоят зад оранжериите, които работят само с енергия от соларни панели. Те произвеждат 4,5 млн. тона плодове и зеленчуци. 75% от тази продукция се изнася за ЕС. Така 6 от 10 оранжерийни зеленчука, които европейците консумират, идват от фермите в Южна Испания.

Основните пазари за тези плодове и зеленчуци са Германия (26%), Франция (17%) и Великобритания (12%). Част от продукцията пътува до далечни дестинации като Канада, Либия и Финландия. Това са страни, в които производството на пресни храни извън летния сезон е силно ограничено заради ниските температури.

Добър сигнал за метода на производство е фактът, че по време на ограниченията, въведени в Испания заради коронавируса, работата в оранжериите не е спирала.  

През последните години земеделците в Южна Андалусия преминават постепенно към по-екологични начини на производство. Те използват насекоми, които са естествени врагове на вредителите по културите.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Семейството, което се отказа от търговията и се зае със земеделие

Фермер отглежда зеленчуци с коледни песни

Стопани влизат в оранжериите за подготовка