35 000 ха оранжерии със соларни панели, намиращи се в Алмерия и Гранада, се превърнаха в източник на здравословна храна за Европа, основно в периода от есента до пролетта, когато производството на Стария континент е ограничено заради ниските температури, пише cutesolar.es.
12 бизнес идеи за фермери за 2021 г.
Оранжериите в Андалусия в комбинация с оптималните климатични условия в Испания и съвременните екосъобразни и иновативни технологии за производство позволиха на страната да постигне сериозен потенциал като износител на хранителни стоки. Не е изненадващо, че други държави вече черпят опит от успешния модел. През 2017 г. ООН го призна като най-добрия пример за устойчиво земеделие.
14 500 семейни ферми стоят зад оранжериите, които работят само с енергия от соларни панели. Те произвеждат 4,5 млн. тона плодове и зеленчуци. 75% от тази продукция се изнася за ЕС. Така 6 от 10 оранжерийни зеленчука, които европейците консумират, идват от фермите в Южна Испания.
Основните пазари за тези плодове и зеленчуци са Германия (26%), Франция (17%) и Великобритания (12%). Част от продукцията пътува до далечни дестинации като Канада, Либия и Финландия. Това са страни, в които производството на пресни храни извън летния сезон е силно ограничено заради ниските температури.
Добър сигнал за метода на производство е фактът, че по време на ограниченията, въведени в Испания заради коронавируса, работата в оранжериите не е спирала.
През последните години земеделците в Южна Андалусия преминават постепенно към по-екологични начини на производство. Те използват насекоми, които са естествени врагове на вредителите по културите.
ВИЖТЕ ОЩЕ:
Семейството, което се отказа от търговията и се зае със земеделие
Фермер отглежда зеленчуци с коледни песни
0 КОМЕНТАРА