Виктор Асенов е един от онези млади хора в земеделието, които непрекъснато свързваме с прилагането на нови технологии. Преди година той стана българският победител в четвъртото издание на Националния конкурс за европейската награда за млади фермери и получи наградата за най-иновативен проект. А днес си говорим за друга иновация – окси-водороден генератор.
 
 
Младият фермер, който се занимава със земеделие от 2 години, отглежда краставици, оранжерийно производство, на 6 дка. Той е първият земеделец у нас, който прилага новата технология за отопление на оранжерията си. Тази година ще я използва за първи път.
 
„Идеята дойде след като чух за тази иновация в западните държави, където това е широко разпространено. След това се свързах с учените от БАН, с които започнахме съвместна разработка. На този етап има една малка българска фирма, която произвежда, смея да твърдя, едни от най-добрите окси-водородни генератори, с изключително конкурентен коефициент за полезно действие“, обясни пред Фермер.БГ Асенов.
 
снимка: личен архив
 

Какви са обаче ползите от внедряването на подобна иновация?

 
„Аз продължавам да отоплявам оранжерията на котел с пелети от слънчогледови люспи, но генераторът има редици ползи - подобрява изгарянето им и намалява разхода, вредните частици и т.н. Разбира се, преди внедряването му направихме много тестове. Установихме, че след вграждането на окси-водородния генератор в отоплителната инсталация, достигаме нужната температура на котела 25 % по-бързо, спестяваме около 30 % от горивото и намаляваме твърдите частици, изхвърлени в атмосферата около 4 пъти“, каза земеделският производител.
 
Реалната икономия е в размер на 30-40%, категоричен е Виктор Асенов, който е завършил „Информационна логистика“ в Технически университет-София.
 

Какво представлява окси-водородния генератор?

 
Това решение е подходящо за всякакви котли и производства.Системата стъпва на технологията Power-To-Gas (PTG), която използва алтернативна енергия (вятърна или слънчева) за производството на гориво. Единственият процес, позволяващ използването на алтернативни източници на енергия за производството на гориво, е методът електролиза на вода. 
 
Основните компоненти за производството на водородно- кислородна смес по метода – импулсна  електролиза на вода са два – електричество и вода.
 
 
Първият компонент – електричество може да се набави както от соларни панели, които се използват за трансформиране на слънчевата енергия в електрическа, която след това  се съхранява в акумулаторен блок, така и от мрежата. Произведената електрическа енергия се използва за захранване на високоефективна система за производство на водород и кислород.
 
Вторият основен компонент – вода се набавя чрез сонда или друг водоизточник, след което постъпва в автоматизирана система за пречистване, която подготвя водата преди постъпването и в системата за производство на водород и кислород.
 
Освен окси-водородния генератор, Виктор Асенов прилага и други иновации в стопанството си.  Националният конкурс за европейската награда за млади фермери  Виктор спечели със своя проект за софтуер. Той е базиран на блокчейн технологията. Представлява приложение с QR код, който ще дава пълна информация за всеки продукт – кога е започнат да се гледа, с какво е торен, с какво е пръскан, кога е набран.
 
„Проектът е все още е в процес на разработка. Не сме се отказали от него, но обема информация, който трябва да обработва е много голям. В тази връзка алгоритмите отнемат много време. Оптимист съм обаче, че софтуерът ще заработи, тъй като това е нещо наистина иновативно за XXI век“, заключи Виктор Асенов.