Израел се използва като пример за страна, която умее да използва максимално природните си ресурси, за да произвежда храна. Тя от години залага на иновации в много отношения, включително в напояването на земеделските страни. Управлява интелигентно водните запаси и така успява да отглежда зеленчуци дори в най-сухите си и пустинни райони, пише Agrointel.

Задава се нова Синя сделка – какво могат да очакват фермерите?

В Израел има девиз и той е: “Необходимостта, майка на изобретението!”

Днес 90% от земеделската площ на Израел разполага с ефективна напоителна система. Една от иновациите, на които залага, е технологията за капково напояване. Страната разполага с 378 000 хектара земя, от които напоява 318 000 хектара.

Не само, че почти всички райони се възползват от напоителните системи, но и водоизточниците се управляват на макро ниво.

Напоителната система в Израел е много добре развита и утвърдена. Това е система, която има две основни помпени станции като водоизточник. Едната помпена станция представлява огромна пречиствателна станция, която напоява 60% от пустинната площ. Това е и зоната, където се отглеждат бобови растения.

Работи се с два типа вода. Едната е добре обработена и се използва за отглеждане на зеленчуци. Качеството й е почти като за пиене. Има и по-слабо обработена вода, която се използва предимно за озеленяване. С нея може да се поддържат растителни видове, които не се консумират.

В Израел компаниите за напояване обикновено се основават на инвестиции от фермерски кооперативи. Цената на водата за напояване е много висока (разходите само за нея може да достигнат 50% от разходите за отглеждане на културата), затова държавата осигурява на фермерите източник на вода. Те използват кранове с водомер.

Климатичните условия и ограниченият воден ресурс, както и стремежът към ефективност и прагматизъм, са сред причините фермерите в Израел да избират внимателно земеделските култури, които отглеждат. Те традиционно са с висока добавена стойност и имат нужда от по-малко вода. Рядкост е да срещнете местен фермер, който отглежда царевица или люцерна.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Производител от Ихтиманско: Поминъкът на цели семейства е застрашен

Фермерите поставят рекорди при покупките на инвентар

Производител: Не пазара, а напояването е проблем