Пазар има и той е огромен. Проблемът е във водата. Ако я нямаме, не можем да направим абсолютно нищо. Това каза за Агри.БГ Павел Стоименов - производител на зеленчуци, отглеждани на 10 000 дка площ, както и зърнени култури.

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

“В страните около нас ситуацията е същата с вноса. В Румъния и Гърция 70% от зеленчуците са внос. Всички тези страни покрай нас, с изключение на Турция, са в абсолютен внос. Цените на стоките се вдигат, защото няма кой да произвежда. Но освен това производителите вече нямат и нужните технологии и добри практики”, обясни Стоименов.

По думите му много скоро цената за килограм лук може да стигне над 2 лева. Като при картофите също ще има повишение в цените.

Основният проблем в сектор “Зеленчукопроизводство” според фермера е свързан с напояването.

“Ако нямаме вода, не можем да направим абсолютно нищо. Към момента нямаме канали, вода, няма как да управляваме напояването и съответно да имаме процъфтяващи сектори. Досега  не сме и имали цялостен проект за финансиране относно напояване”, обясни той.

Павел Стоименов е на мнение, че на първо място трябва да се осигури достъп до битова вода до къщите на най-малките земеделци - тези с по декар-два земя.

“Ако тези хора нямат вода в къщите си, а плащат по 3-4 лева, те няма да се върнат на село. Няма какво да правят там без вода. 

На второ място според мен водата трябва да бъде давана с предимство на животновъдите, следвани от зеленчукопроизводители и овощари, и на последно място остатъчната вода да се разпредели между зърнопроизводителите. Вярвам, че това е нещото, което трябва да се мисли за в бъдеще, за да можем ние да развием нашето зеленчукопроизводство, животновъдство и овощарство по достоен начин”, заключи Павел Стоименов.