Надявам се новият министър на земеделието Кирил Вътев да обръща повече внимание на проблемите. Това коментира младата фермерка Вероника Росенова за Агри.БГ.

Гласувайте: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Тя заедно със своето семейство отглеждат зърнено-житни култури в село Новград, Русенско.

“От новия министър очаквам да реагира повече на проблемите. Да обръща внимание на фермерите и то без значение от какъв клас е земеделецът, за да могат казусите наистина да се решат. А не да реагира само на големите групи земеделци, които изказват проблеми, не засягащи малките стопани”, коментира още Вероника.

Относно факта, че Кирил Вътев е добре познат в преработвателния сектор и има представа от земеделие и животновъдство, младата дама каза следното:

“Човек от бранша е, би трябвало да разбира проблемите и да се опита да ги реши. Да се надяваме, че в него ще бъде промяната. Както идваме с нагласата за всеки нов министър - именно той да е решението.

Надяваме се Кирил Вътев да е този човек и от него да започне промяната в селското стопанство в България, защото има нужда от това. Съответно трябва тежка ръка, която не само да дава обещания, както виждаме, че се случва години наред, но и реално да се заеме със сектора.

Защото ако продължаваме така, България си заминава”, категорична е Вероника Росенова.

Според нея най-сериозните проблемите в земеделието у нас са свързани с липсата на адекватно подпомагане от страна на държавата. 

“В другите европейски държави виждаме, че има различно подпомагане. Те също са част Европейския съюз. 

Румъния също, дори с нея влязохме по едно и също време в ЕС, но при тях подпомагането е по друг начин. Явно просто нещо липсва в нашата държава. 

Според мен има нужда от изграждане на съвсем друг модел, който да касае цялостната политика. Защото все повече хора ще изоставят земеделската професия. Съответно големите градове ще се пълнят, а селата ще продължат да се изпразват, ако така продължава политиката на държавата в сектора ни”, каза още Вероника.

Баща й пък - Росен Кръстев коментира темата за субсидиите и по-точно трябва ли всички погледи да са насочени към тях?

“Категоричен съм, че ако субсидиите бъдат премахнати, секторът ще бъде далеч по-добре. 

Много хора чакат само на тях, за да работят. Ние сме работили и без субсидия. Продавали сме жито на 0,13 лв./кг и пак сме оцелели, нещата си вървят. Не чакаме на субдия. 

Това, което е нужно на страната ни, според мен, е цялостна визия за сектора. Защото големите земеделци станаха много големи именно благодарение на субсидиите. А малките се чудят как да оцелея. Има нещо сбъркано”, заключи Росен Крътев.