Аурелия Вишинеску е един от най-разпознаваемите производители на вино в Румъния. За това допринася и нейното прозвище - Черната дама (Lady Fetească Neagră, което получава поради факта, че е първият румънски енолог, който успява да винифицира Fetească Neagră. Днес Аурелия е горд собственик на Domeniilor Săhăteni и историята й е вдъхновение за всеки бъдещ винопроизводител, научаваме от Sansa News.

Безалкохолното вино - новият продукт на ЕС

За Вишинеску производството на вино е предизвикателство и посвещение.

Чаша вино за мен означава целия ми живот. Тя изразява целия ми вложен труд и удовлетворението, което получавам в замяна на него, признава Аурелия почти три десетилетия след като е получила дипломата си за енолог.

В самото начало професионалният й път тръгва в друга посока. Започва да учи във факултета по градинарство, тъй като е запленена от цветята. Не след дълго се докосва до друг свят и окончателно остава в него - този на виното.

Пътят на Аурелия от завършил енолог до собственик на винарна, чието име днес е силна марка, не е бил лек. Още първите стъпки в света на винопроизводителите я принуждават да разбие бариерите, издигнати от предубежденията. Десет години след като получава дипломата си за енолог, отваря собствена винарна - смела стъпка, защото включва закупуването на бившата винарска ферма Scurta, принадлежаща на IAS Săhăteni, изграждането на винарната и закупуването на лозови масиви. С инвестиция по САПАРД от 2,1 милиона евро, към която са добавени кредити и всички лични ресурси, Аурелия Вишинеску започва своя марш към успеха и през 2006 г. получава първото вино от собственото си производство.

Урокът, от който никога няма да отстъпи, гласи: без технология не можеш да постигнеш успех. Затова още в началото Черната дама купува най-новите технологични линии, всичко, което е върхово в световното винопроизводство.  

Следващият етап от успеха й е изграждането на марката. Той е толкова важен, колкото и самото винопроизводство. Едно от най-трудните решения, които Вишинеску взима, е да постави името си на всяка бутилка, която напуска Săhăteni Domains.

Когато три различни компании заявиха, че това би било най-доброто решение, аз го приех, споделя румънката.
Днес, много години по-късно, името на Аурелия Вишинеску блести върху седем гами вина, произведени в Domeniile Săhăteni. Емблемата на избата е, разбира се, Feteasca Neagră.

Едно от нещата, които ще се превръщат в традиция в лозята на Вишинеску, е беритбата на грозде през нощта. Тази практика тя въвежда наскоро по време на прехода от ръчно към механизирано бране. Едно от основните предимства е, че ароматът се запазва и гроздето пристига по-хладно във винарната. Тази година гроздето ще се бере след полунощ, когато температурната разлика през деня и нощта достига 10-15 градуса по Целзий.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Лозари: Държавата да подпомогне изкореняването на лозята, като не може да ни защити

Още в началото на гроздобера: Вносът от съседните държави тръгна ударно

Млад фермер: Статутът на виното да се промени от алкохол на храна