Moraru Farms е първата ферма, която получи разрешение в Румъния за традиционно отглеждане на бройлери на открито. Тя е собственост на съпрузите Анила и Каталин Морару, които традиционно се занимават с отглеждане на пилета за месо и кокошки носачки. Историята им започва преди 30 години, когато бащата на Каталин основава групата Morandi, научаваме от предаването Agrostrategia по TVR 1. 

Хърватия става дом на най-модерния птицезавод в Европа

Решението на семейство Морару да създаде такава ферма е продиктувано от търсенето на пазара. Засега тя е единствената с разрешително от държавните органи и регулирана от европейското законодателство (Регламент 543/2008).

За нас е важно да предлагаме специални продукти на потребителите, а тази ферма е различна от останалите поради ефективния начин за отглеждане на птици за месо, казва Алина Морару. 

Каталин и Алина са в птицевъдната индустрия от 2000 г. Започват с отглеждането на еднодневни пилета, след това минават към производство на месо и яйца. 

През 2000-те съпругът ми завърши колеж. Той е икономист и искаше да започне собствен бизнес, но не знаеше какво да прави. Тогава реши, че със зърното от мелницата на баща му могат да се изхранват пиленца. Идеята дойде от приятел от колежа, чийто родител работеше в птицеферма и винаги носеше месо и яйца в колежа, спомня си Алина. Със съпруга ѝ на първо време купуват обор и кокошки. След това увеличават капацитета, създават кланица и т.н. 

През 2007 г. Морару се сдобиват с ферма за кокошки носачки, отглеждани на земята. Те са първите, които изграждат такова съоръжение. Няколко години се осмеляват и да отглеждат бройлери.

Този ​​тип отглеждане на пилета изисква избор на специална порода - бавнорастяща и да не е генетично подобрена. Те наддават само по 30 грама на ден. Така една птица достига възраст за клане след минимум 82 дни. Друга особеност е, че има външно пространство, което е законово регламентирано от минимум 2 квадратни метра на птица. Пилетата се хранят със зърно и не се лекуват с антибиотици. Комбинацията от тези фактори генерира много по-постоянно и много по-вкусно месо, напомнящо вкуса на птиците от селските дворове и има много по-високи хранителни качества. 

В момента основен клиент на свободно отглежданите пилета на Морару е голяма верига супермаркети. Техните ферми са разработени с помощта на европейски фондове. Съпрузите са получили финансиране по повече от 10 проекта, включително за кланица на стойност 5 млн. евро. 

След като имахме първата ферма за пилета, направихме и втората – вече говорим за 1 000 000 глави. С 1 000 000 глави идва незабавният въпрос - "Добре, какво трябва да направите, за да създадете следващата добавена стойност?". Няма друго решение освен преработка и решението беше кланица. Първият път се замислихме за агрегат с капацитет 4000 глави, който по някакъв начин ни осигури това, от което се нуждаем, но казахме, че трябва да стигнем от 4000 до 6000 и дори да вървим към 9000 глави на час, споделя Каталин Морару. 



Вижте още:

Как един канадец успя да направи пъдпъдъчите яйца масово търсени

Разбиране на техниките за хранене на пилета

Над 330 000 птици покосени от птичи грип в Добричко