Днес на управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие“ се гласува държавна помощ за кланиците в размер на 7 лв. на изкупено агне, като минималната защитна цена ще е 5 лв. на килограм живо тегло, научи Агри.БГ.

Преди Великден: Застрашено ли е българското агнешко?

Мярката е превантивна с цел да се подпомогнат най-вече малките фермери и да се скъси веригата на доставки, като се избегнат прекупвачите. 

„Така ще може да се предложи на потребителите нормална цена, която би следвало да дойде от кланиците и да отиде директно в производителя“, коментира преди време Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

По-късно днес от ДФЗ потвърдиха новината с официално съобщение, че се отпускат до 3 500 000 лв. помощ de minimis на кланици, с които да се компенсират част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2020 г. 

ДФЗ: „Срокът за кандидатстване е от 31 март до 31 май, като  субсидиите ще бъдат платени до 30 юни 2020 г.“

Подпомагане ще получат кланиците, които са свързващото звено между земеделските стопани и търговците. Те ще изкупуват живи агнета и ярета от фермерите и ще извършат клането на животните. 

Подпомагането е насочено към малките и средни фермери, чиито стада не надхвърлят 500 глави животни. Добитото месо ще се реализира на територията на цялата страна. В България има действащи 64 кланици, които могат да извършват клане на дребни преживни животни.

Единичната ставка е в размер на 7 лв. за едно дребно преживно животно. За да получи подпомагането, кланицата следва да е закупила от земеделските стопани дребно преживно животно на цена не по-ниска от 5 лв./кг. живо тегло без ДДС. 

Указанията за държавната помощ ще бъдат публикувани на сайта на ДФЗ. 

По това време на годината, с наближаването на Великденските и Гергьовденските празници, отново възниква въпросът как да се защити продукцията на българските овцевъди. Министър Танева вече потвърди, че повечето хранителни вериги са обещали да зареждат родна продукция с приоритет. 

Друга мярка, която се планира, е по-засилени проверки по контролните пунктове на областните градове за нерегламентиран превоз на животни. Ще се създаде и работна група с БАБХ, която прецизно да проверява вноса на агнешко месо, по-специално на това от Македония. 

В браншовите среди се говори още, че ЕК планира да забрани вноса на агнешко месо в ЕС от трети страни, включително от Македония и Сърбия. Все още тази информация обаче не е официално потвърдена.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Животновъди: Дайте приоритет на родното производство

Съвети към животновъдите по време на COVID – 19

В кризата: Не внос, а повече родно животновъдство