Фондацията Антикорупционен фонд (АКФ) съобщи наскоро, че Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е подписала в началото на март тази година анекс към договор за услугите на мобилен инсинератор на значителна стойност - близо 13 млн. лв 

Антикорупционен фонд: БАБХ дава още 13 млн. лв. за мобилен инсинератор

Според фондацията досега е имало разминаване между работния капацитет на някои инсинератори и работата, отчетена като свършена.

Като мотив за анекса от БАБХ посочили три тежки епизоотии в страната през последните години – чумата по дребните преживни животни (ЧДПЖ), Африканската чума по свинете (АЧС) и птичия грип. Проучването на Фондацията се спира по-подробно на дейността на двете фирми „Еко БГ-СЖП“ ООД и „Син кръст 2016“ ООД 

Агри.БГ се обърна към БАБХ с няколко въпроса, свързани с договорите с мобилните инсинератори. Ето и отговорите от Агенцията по храните:

 

Какви доказателства има БАБХ, че споменатите две фирми имат капацитета да изпълнят ангажиментите си за обработка на трупна маса и отпадъци по сключените договори от 1 март 2018 г. досега? Доказано ли е, че отчетените количества наистина са обработени?

 

Фирмите-изпълнители са представили декларации в БАБХ от производителя на инсинераторите за капацитета им. Контролът на дейността на изпълнителите, както и отчетите им за извършената дейност се контролират, съгласно процедурата, описана в договорите. Там ясно е подчертано, че изпълнителите събират и унищожават мъртви животни и странични животински продукти.

 

Каква е връзката между работата на мобилните инсинератори и големите епизоотии в страната – ЧДПЖ, АЧС и птичи грип, при които евтаназираните животни се загробваха. Имали ли са тези инсинератори задания, свързани с ликвидирането на такива огнища?

 

При епизоотиите - птичи грип и Нюкасълска болест са унищожени тонове мъртви животни, както и яйца, изтеглени от търговската мрежа. Техническите задания за изпълнението на договорите, са неразделна част от тях и са публикувани на интернет страницата на БАБХ.

 

Какви са резултатите от извършената от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) проверка по сигнала на Антикорупционен фонд, за която се твърди, че е започнала миналата година?

Що се отнася до проверката на АДФИ, към момента тя все още не е приключила.

 

ИЗПРАТЕТЕ НИ ВАША НОВАНА

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

По сигнал за корупция: Антимафиоти претърсват Агенцията по храните в Бургас

Протест измести терена за загробване на прасетата в Караманово

По чумаво време: БАБХ обяви експресни обществени поръчки за загробване на прасета