Рекордно проточилата се във времето кампанията по подаване на заявления за директните плащания приключи със смесени чувства у стопаните.

Беше трудна кампания както за фермерите, така и за служителите в земеделските служби, но пък започнаха да се изчистват стари грешки и проблеми”, обобщава пред Агри.БГ известният земеделски стопанин от Хасковско Александър Петров.

Има възможност за авансово отпускане на процент от директните плащания

През юни той предупреди, че по-късното приключване на кампанията ще се отрази негативно върху интервенцията, свързана с качване на животните в Централен Балкан, Рила, Родопа и Пирин.

„Ако животните бъдат качени от 21 юли (крайният срок за кандидатстване без санкции), 80 дни по-късно ще е октомври, а по това време в Рила дори има сняг”, подчерта фермерът. 

Сега той споделя общите впечатления за кампанията - препускане, постоянни уточнения и поправки до последния момент, като акцентира върху някои неща, с които се е сблъскал.

Имаше проблем с удостоверенията по чл. 137, които са издавани в миналото. Изискването отпреди е стопаните да отглеждат в обекта си над 100 животни, но колко не е упоменато във въпросното удостоверение, което е издадено от Агенцията по храните (БАБХ). Софтуерът на ИСАК не приемаше подобни заявления, въпреки че обектът си има удостоверението и отговаря на критериите по Наредба 44. 

Наложи се конкретно за Хуманното отношение по агроекологичната мярка да променим буквално в последната минута старото удостоверение с ново и вече да сложим един капацитет на отглежданите към момента животни, които са малко над 190. Ние заложихме на конкретна цифра до 200, беше отразено в БАБХ, респективно в системата на ИСАК и нещата се случиха. Но буквално до самия финал на кампанията имаше отстраняване на проблеми в движение”, разказва Петров.

По думите му именно заявленията по Агроекология и Биологично производство са последно подадените му. Той отчита положително възможността тази година общинските служби по земеделие да затварят заявления за Биологично производство по местонахождение на имотите, а не по адресна регистрация на бенефициентите.

„Проблемът беше, че научихме за това в последната секунда”, допълва стопанинът.

Александър Петров: Като първа кампания от новия програмен период тази беше сложна, но според мен за добро като цяло, защото вървим в посока по-добра регулация. 

„Положително е, че животните в обектите вече трябва да са прехвърлени на стопанина на обекта. Автоматично ИСАК не допускаше животни, които са на други лица, а се намират в дадения обект. Те не можеха да бъдат заявявани по схемите”, подчертава още фермерът.

Петров е извършил успешно пилотно заявяване и на екосхемата за горски територии, като по думите му процесът е минал напълно нормално и той е удовлетворен. Разбира се, добавя, че по екосхемите негови колеги споделят, че все още има различни казуси.