За първи път откакто България е член на Европейския съюз, кампанията по подаване на заявления за директните плащания е толкова късно.

Гласувайте: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

„Никога досега не са подавани заявления с два месеца закъснение. Знаем, че има нов план, както и нови наредби, но това закъснение е огромно“, коментира собственикът на ферма за месодайни говеда Александър Петров в предаването „Агросвят“ по Дарик радио. 

21 юли+80 дни = студ в планината

За сравнение той припомни, че преди земеделските стопани приключваха кампанията до края на май, а до 9 юни съществуваше възможност за поправяне на заявленията със санкции. „Сега говорим за крайна дата 21 юли, което е много лошо и засяга сериозно стопаните, които ще се възползват от интервенцията, свързана с качване на животните от ниските места, където са през зимата на летните пасища в Централен Балкан, Рила, Родопа и Пирин“, уточни стопанинът. 

Тези хора трябва да задържат говедата 80 дни, а овцете – 100 дни. Ако животните бъдат качени от 21 юли (крайният срок за кандидатстване без санкции), 80 дни по-късно ще е октомври, а по това време в Рила дори има сняг, става ясно от думите му. 

„Това закъснение наистина е ужасяващо, освен това има нови интервенции и схеми. Хората не са запознати, появиха се фирми-фантоми, които обясняват колко е сложен животът. Започват да искат пари на всеки очертан декар от стопаните“, каза още Петров, който е зам.-председател и член на УС на Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България. 

Без ваксини посоката е само към кланицата

Друг тежък проблем, който рефлектира върху говедовъдството у нас в момента е свързан с липсата на ваксини за животните. Както Агри.БГ писа по-рано, проблемът винаги е съществувал, но тази година сериозният недостиг води до спиране на движението на животните. На практика това означава, че говедата, които нямат ваксина и са били ваксинирани преди повече от една година, нямат право да се движат в посока, различна от кланиците. Стоковите животни, които трябва да се търгуват между собственици, или животни за доугояване, както и такива, които ще бъдат отглеждани в други ферми, не могат да бъдат транспортирани

Ваксината за нодуларен дерматит е вносна, тя се предоставя от държавата и се поставя от лекарите, сключили договор с БАБХ. Стопаните няма как да си поръчат тази ваксина сами, тъй като тя е държавно мероприятие и винаги трябва да има готови количества. 

„Има информация, че са приготвени малки количества ваксини, но те едва ли ще бъдат достатъчни. Има изключително забавяне на целия процес, свързан с изискванията към животните за цялата година. Необходимо е движение към национални паркове, както и спазване на изисквания по интервенцията за пасторализъм. Задълженията се изпълняват във времето, което позволява, няма как животните да останат на 1000 – 2000 метра надморска височина през октомври и ноември. След като няма ваксини няма как да бъдат спазени сроковете за период на задържане от 80 дни на едно и също място“, коментира животновъдът. 

Това е сериозен проблем, решението не е във внос на малко ваксини, убеден е Петров.