Европейската комисия прие регламент, според който държавите членки могат да извършват авансови плащания по Кампания 2023. Фермерите у нас очакват това да доведе до промяна в Индикативния график, така че да получат част от финансирането си по-рано.

Планът за възстановяване и устойчивост: Вижте процедурите за повторно обществено обсъждане

Решението касае както директните плащания, така и интервенциите за развитие на селските райони, свързани с животни и площи. В Регламент за изпълнение (ЕС) 2023/1508 на Комисията от петък, 20 юли 2023 г., се приема, че:

1. Чрез дерогация от член 44, параграф 2, втора алинея, буква а) от Регламент (ЕС) 2021/2116 за референтната 2023 година държавите членки могат да правят авансови плащания в размер до 70 % за интервенции под формата на директни плащания съгласно дял III, глава II от Регламент (ЕС) 2021/2115 и за мерките, посочени в глава IV от Регламент (ЕС) № 228/2013 на Европейския парламент и на Съвета (3) и в глава IV от Регламент (ЕС) № 229/2013 на Европейския парламент и на Съвета (4);

2. Чрез дерогация от член 44, параграф 2, втора алинея, буква б) от Регламент (ЕС) 2021/2116 за референтната 2023 година държавите членки могат да правят авансови плащания в размер до 85 % за подкрепата, предоставяна по свързани с площи и животни интервенции за развитие на селските райони по дял III, глава IV от Регламент (ЕС) 2021/2115.

Регламентът влиза в сила на третия ден след деня на публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз и е задължителен в своята цялост, като се прилага пряко във всички държави членки.

Решението е продиктувано от вредното въздействие на пандемията от Covid-19, нахлуването на Русия в Украйна, повишаване на разходите за производство, особено по отношение на торовете, както и неотдавнашните неблагоприятни метеорологични явления в някои региони като екстремна суша и наводнения. 

Напоследък се понижават значително цените на повечето селскостопански стоки, като зърнените култури, маслодайните семена и млечните продукти. В някои държави членки ситуацията стана особено трудна вследствие на влошаването на съотношението между цените на суровините и цените на стоките, се казва в документа на ЕК.

У нас секторът очаква, че България също ще приложи цитираните авансови плащания. „Министърът на земеделието вече заяви, че ще се спазва Индикативният график на плащанията въпреки забавянето на кампанията по заявяване, но сега има нови решения на европейско ниво и ние се надяваме като стопани, че ще получим част от сумите по-рано, което ще се отрази благоприятно на производителите в тази сложна ситуация”, коментира пред Агри.БГ земеделския стопанин Александър Петров.