Биоземеделието е основен приоритет във визията за бъдещето на селското стопанство в Европа. Стимулирането му се налага от необходимостта да живеем в по-чиста околна среда и да се храним с качествени храни.

На дъното сме по биоплощи, но пък с рекорден растеж

Последните данни на Евростат сочат, че България е на последно място в ЕС по площи, предвидени за биопроизводство.

Браншът беше зарадван от отварянето на дългоочакваната мярка 11, която да стимулира и подпомага производителите с нови 40 млн. лв.

Решаващ за отпускането на средствата по нея, беше европейският одит, който започна през ноември 2019 г. Последваха проверки на електронния регистър, системите за контрол на сектора, както и такива на терен при регистрираните производители.

 Албена Симеонова, председател на Българска асоциация Биопродукти (БАБ), коментира в интервю за Агри. БГ настоящето състояние на биопроизводството и въпросите, които още стоят, като този:

Какви нарушения отчетоха проверките в биосектора след сигнала, който БАБ подаде?

Албена Симеонова: "По предходния план за развитие на биологичното земеделие до 2013 г. 8% от площите трябваше да са заети с биопроизводство, а в момента, през 2020 г., те са около 5%. И по двете мерки 4.1 и 4.2 беше приет допълнителен ранкинг за биопроизводителите и тогава изведнъж все повече производители решиха да станат био. Но се оказа, че идеята е била чисто користна и не малко колеги с времето се отказаха. До преди 2 години биопроизводителите бяхме 7500, сега сме под 6500”. 

Колко са реално биопроизводителите у нас, Албена Симеонова не се нае да каже, но изрази мнение, че има не малко, които се представят за био, а всъщност не са.

За мярка 11: Плащането и кандидатстването ще става по новия биорегистър

По отношение на мярка 11 „Биологично земеделие” Албена Симеонова се възмути, че преди време голяма част от средствата са били източени от компании с по над 15 000 дка. Но се похвали и с новите успехи по мярката.

Албена Симеонова: “По време на Комитета по наблюдение на ПРСР успяхме да извоюваме всички биопроизводители да получават компенсаторни средства по мярка 11. Успяхме да издействаме един таван от 500 дка с намаляващо плащане. Всеки, който има до 500 дка, да получава 100%, а тези с над 500 дка – по 5% от компенсаторното плащане по мярката. По нея ще могат да кандидатстват само сегашни биопроизводители, без тези, които са в преход. Разчитаме на това, че докато трае периодът на преход, за колегите вече ще започне и новият прием и те ще могат да се включат в него.”

Председателят на БАБ повдигна въпроса защо не се оповестят публично резултатите от проверките на Земеделското министерство, които бяха извършени по сигнал на Българската асоциация Биопродукти (БАБ). Според нея липсата на информация за това, колко и кои са нарушителите уронва реномето на целия бранш.

Албена Симеонова: "Не знаем какво се случва с пробите, взети от полетата на колегите."

"Медиите говорят как някъде са намерени следи от нещо, но всъщност министерството не оповестява резултатите от проверките и анализите си. Кои са фирмите, при които са открити тези пестициди? Като отворите регистъра и видите, примерно, първите 50, това са фирми с по 800-900 хил. лв. подпомагане. Какво се случва от анализите по полетата, където се виждат следи от пръскачки, където има нула произведена продукция?”

Цялото интервю на Агри.БГ с Албена Симеонова вижте във видеото.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

От първия декар до затворения цикъл биопроизводство на лешници и орехи

Ноосферна оранжерия без разходи за отопление и през зимата

2019 г. в селското стопанство: Биопроизводството