Сега е много важен момента, защото малките производители са в абсолютна немилост. Отиваме натам, че ОСП отново ще финансира големите и отново лозарството не е приоритетен сектор. Мисля, че е крайно време да се помисли за хора, които работят и искат да произвеждат грозде и всичко, което се прави от него. Това разказа за Фермер.БГ председателят на Българска асоциация биопродукти (БАБ) Албена Симеонова.
 
 
Тя каза, че за реколтата от грозде още нищо не може да се каже. 
„Аз съм биофермер и при мен нещата зависят от главния агроном. Спазвам всички добри земеделски практики. Миналата година през август премина болест и намали двойно добива, а по-миналата градушката уби гроздето. В нашия край няма площадка за ракети против градушка и това е важен въпрос за повдигане“, каза Симеонова. 
 
Всяка година тя отбелязва Трифон Зарезан със специален ритуал. 
„В село Любеново, община Никопол, където ми е лозето, правя голям Зарезан, на който каня приятелите си. Ходим да зарязваме лозята с духова музика, с греяна ракия, с вино. Избираме цар на лозята, казваме клетвата на любеновските лозари, която казва, че ако разредиш виното с вода да ти изсъхнат бъчвите. Тези думи се казват от всички и после отиваме в салона на читалището и започва бурна веселба“, добави Симеонова, която и тази година планира да отбележи празника подобаващо.