Ноосферната оранжерия не изисква разходи на енергия дори и в зимно време. Точно такава отвори врати в Улан Уде, град в Източен Сибир. Неин създател е д-р Пьотр Шаблин, доктор на медицинските науки, съобщава Министерство на земеделието на Руската федерация, цитирано от East—Fruit.

Зимата на 2020 г.: Най-ниски цени на зеленчуците от 5 години насам

По думите на д-р Шаблин, тази оранжерия е бъдещото на биопроизводството на зеленчуци и плодове. Това е съоръжение от ново поколение, в което може да се отглежда целогодишно екологично чиста продукция с добро качество и разнообразие.

Целта на ноосферната оранжерия е да се произвежда високорентабилна, чиста и с ясно изразени лечебни свойства продукция, като от сметката отпаднат разходите за отопление.

"Ние, например, искаме да пробваме при доматите технология за повишаване на ликопена до минимум 10 пъти. Ликопенът, както знаете, е противораково вещество, което се съдържа в доматите", казва д-р Пьотр Шаблин, генерален директор на научно-производствената компания ЭМ-Центр.

В качеството на почва в оранжерията се използва биохумус (собствено производство). Отчитайки технологията на създаване на оранжерията, енергията за отопляването й постъпва от слънчеви батерии, а водата – от кладенец. Температурата във вътрешността й е + 18 - 20 С, когато навън е -29 С.

Строителството на обекта е струвало 15 млн. рубли (430 000 лв.), експлоатирането й е просто и не изисква издържането на високозаплатени специалисти. Срокът на изплащане е 4-5 години.