Германски земеделски кооператив получи 625 402 евро от държавата, за да изгради свинарник с постеля от слама, информира topagrar.com.

Кога идват плащанията за хуманно отношение към свинете?

"Потребителите на месо в Германия искат по-добри условия за селскостопанските животни. Ние подкрепяме това искане и ще осигурим инвестиции в съвременни помещения за отглеждане. Концепцията за устойчиво свиневъдство изисква за всяка свиня да има доста повече място в сравнение с промишленото отглеждане. Благодарение на сламената постеля самочувствието на животните ще се подобри", заяви държавният секретар на Тюрингия по селско стопанство Торстен Вейл.

Проектът за строителство на "сламен свинарник" е финансиран по държавна програма за поощряване на инвестициите в селското стопанство (AFP). В допълнение към него кооперативът ще получи и съвременна техника, включително екологична прикачна полева пръскачка. Общата стойност на инвестицията е 1 647 154 евро. Финансирането се отпуска под формата на грант.

Вейл подчерта колко важна е инвестицията в благополучието на селскостопанските животни. По думите му скандалите в месната промишленост в Германия създават риск отрасълът да трупа негативна слава. Хората започва да гледат все по-негативно на земеделието.

Моята цел е фермерите да получат признанието, което действително заслужават. Те произвеждат нашата храна и знам колко важна е за тях грижата за животните и околната среда, допълни държавният секретар.

От 2015 г. насам по програмата AFP са изплатени почти 35 млн. евро държавни средства и още 19 млн. евро са планирани за периода 2020-2022 г. Фермите получават грантове, ако отговарят на структурни и технически изисквания, необходими за развиването на животновъдство в съответствие с правните стандарти.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

COVID-19 не успя да разколебае производството на говеждо месо

Агроиновации: Как се прави прецизно свиневъдство

Криза: Ще отпадне ли държавната помощ за свиневъдите?