Новият еврокомисар по земеделието Януш Войчеховски провокира критичните коментари на животновъди от Германия.

Субсидии: България и още 7 държави поискаха изравняване на плащанията в ЕС

В началото на февруари тази година Януш Войчеховски представи мащабите на отглеждането на свине в различните страни от ЕС. В Twitter на полски език той обрисува картина на интензивното отглеждане на животни в някои страни и я определи като проблем за „устойчивото земеделие“, пише Topagrar.

„Брой свине на 100 хектара обработваема земя (2017 г.): Франция - 43, Италия - 67, Полша - 79, Германия - 166, Белгия - 452, Дания - 473, Холандия - 690. В контекста на Зелената сделка проблемът с интензивното отглеждане на свине в някои страни от ЕС трябва да бъде решен, тъй като селското стопанство трябва да бъде устойчиво“, написа земеделският еврокомисар.

Във втори туит Войчеховски привежда информация за концентрацията на отглеждане на едър рогат добитък в няколко страни: Полша – 43 говеда на хектар обработваема земя, Италия - 47, Дания - 59, Франция - 67, Германия - 74, Белгия - 177, Холандия – 224, България - 11, Румъния - 15, Унгария - 16.

Последва признание на еврокомисаря, че той е против това свиневъдството да се превръща в бизнес само за няколко страни членки на ЕС. Той изрично посочи своята страна Полша като пример за по-ниска интензивност на производство.

В отговор на изявленията му по адрес на интензивното животновъдство Германската асоциация на месопроизводителите (VDF) излезе със своя позиция. В писмо председателят на VDF Хайнер Мантен обвини Войчеховски, че подкрепя мнението си с неподходящи показатели и че тенденциозно посочва с пръст предполагаем недостатък на германската държава.

Според животновъдната асоциация това поведение не е подходящо за един ръководител на такова ниво в Европейската комисия, който трябва да е посветен на благосъстоянието на цялото селско стопанство на ЕС.

Мантен отбелязва, че броят на животните на ха земеделска земя в определена държава не може да бъде използван като показател за нивото на устойчивост в съответния сектор.

Съществуват големи и малки държави в ЕС и региони в по-големите страни с интензивно животновъдство, които могат да имат размери, подобни на цялата национална територия на по-малка държава, пишат от VDF.

Кое е устойчиво и кое е не - това са въпроси, които се нуждаят от задълбочен анализ, включващ множество елементи, допълват германските животновъди и посочват, че според тях Twitter не е най-подходящият канал за прокарването на политика.