В задаващата се иконмическа криза много сектори в селското стопанство се реорганизират и оптимизират, за да отговорят на новата ситуация.

Питане: Защо избихме домашните прасета и оставихме дивите?

Производителите на свинско месо у нас са солидарни със създалата се обстановка и правят всичко, за да отговорят на изискванията на здравните власти, както и да поддържат високо качество на продукцията за нуждите на пазара.

С отговорност приемат ситуацията и успокояват:

Свинското месо няма да свърши, не се презапасявайте!

Ние продължаваме да работим на 100%, сподели пред Агри.БГ председателят на Асоциацията на свиневъдите у нас, д-р Полина Хаджистоева.

Д-р Полина Хаджистоева: "Работниците поетапно ги пускаме за по една, две седмици в отпуск, така че работим с 50% от персонала и много добре сме оптимизирали процеса, за да не се спира производството", увери браншовикът.

И чумата по свинете не стихва

Преди нашествието на коронавируса у нас, сектор "Свиневъдство" беше застигнат от вълната на Африканската чума по свинете (АЧС). Отново Китай и Европа се оказаха най-засегнатите от заразата. Ситуацията с нейното разрастване наложи засилени хигиенно-санитарни мерки и ветеринарномедицински контрол.

Д-р Полина Хаджистоева: "Може да се каже, че ние сме най подготвени за ситуацията, защото отдавна имаме и индивидуална екипировка, високостандартни дезинфектанти, вирусоцидни препарати, за да отговаряме на всички санитарни норми. Имаме достатъчно запасни санитарни количества, за да посрещнем изискванията.

По отношение на Африканската чума също има затишие. Нямаме нови регистрирани случаи в животновъдни обекти. Истината е, че по това интензивно време около коледно – новогодишните празници имаше много динамично движение на животни и някъде се получиха пропуски, съответно случаи на зараза. Но сега допълнително сме затегнали санитарните мерки и работим усилено, за да може във възможно най-кратки срокове да възстановим загубите.

Актуално за Коронавирус

След обявяването на извънрено положение хората се втурнаха по магазините, за да се запасят със стоки от първа необходимост. Това доведе до ситуация с изпразнени рафтове и витрини с месо. И министър Десислава Танева, и преработвателите призоваха към умереност. Те увериха, че складови наличности има достатъчно.

Същият призив отправят и производителите на свинско месо, които макар и поемайки само част от нуждите на пазара, твърдят че до криза с месото няма да се стигне.

Д-р Полина Хаджистоева: "Вносът продължава да е доминиращ на пазара. Сега ние произвеждаме около 35 % за нуждите на българския потребител, но няма повод за притеснение, че свинските продукти ще свършат, тъй като преработвателите споделят, че имат достатъчни количества в запас.

Работим още по-интензивно. Много нови свинеферми се населват след карантината от АЧС. Наличните количества по фермите са по-малко от миналогодишните, но смятаме, че ако не се работи под паника и няма излишно презапасяване, няма да се стигне до дефицит."

Преди настъпването на кризата с пандемията, свиневъдите чакаха гласуване на държавната помощ за сектора. Сега допускат, че това може и да не се случи. Готови са да посрещнат ситуацията.

Д-р Полина Хаджистоева: "Има нотифицирана държавна помощ за свиневъди и птицевъди. За съжаление към март месец на тази година още няма одобрена такава субсидия, но вероятно във връзка с тази извънредна ситуация ще бъдат орязани помощите. Очакваме, че е възможно и да не се гласува тази държавна помощ. Появяваме солидарност и разбиране към ситуацията и сме съгласни, ако трябва, тази година да е нулева за нас, за да може да се компенсират загубите на дребните производители."

Отпадането на държавната помощ за свиневъдите е сериозен въпрос със съществени финансови и организационни последици, коментираха пред Агри.БГ експерти. 

Държавната помощ е одобрена от Европейската комисия (ЕК) и е със срок на действие до края на 2022 г., като ангажиментите на стопаните по нея са 5-годишни. За да отпадне тази помощ, България трябва изрично да се откаже да я прилага по предвидените за това процедури в ЕС.

Подробностите за тази подкрепа са в Указанията за прилагане на Схема на държавна помощ „Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свине“. Те бяха утвърдени от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) на 10 декември 2019 г. със срок на действие до 31 декември 2022 г.

Годишният бюджет на помощта е 33 млн. лв. за 2019 г. Решенията за размера на помощта за всяка година се определя от Управителния съвет на ДФЗ.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Подаването на заявления за Кампания 2020 - само по график

Как работи БАБХ в условията на пандемия?

Министър Танева: Тавани за цените на храните няма да се приемат добре