През изминалата година разходите за енергия във Великобритания се повишиха четири пъти. Затова не бяха изненада тлъстите сметки за ток, които получиха местните фермери. В търсене на начин да спасят бизнеса си те започнаха да прибягват до съвети за икономия, пише Farmers Weekly.

Соларни панели в земеделски масиви - ето как всички печелят

Според Джонатан Сандеркок, инженер по проекти в NFU Energy, често фермерите трябва да бъдат насърчавани и да им се показват цифрите зад това колко могат да спестят, за да им се даде увереност, че инсталирането на оборудване си струва инвестицията. Той дава четири съвета.

Инсталирайте модерно оборудване

Трите най-големи консуматори на енергия в една млечна ферма са вакуумната помпа, системата за нагряване на водата и системата за охлаждане на млякото. Вакуумните помпи обикновено имат достатъчно резервен капацитет, за да поддържат постоянно налягане. През дългите периоди между доенето и почистването, когато изискванията за вакуум са много по-ниски, в по-старите системи помпата продължава да работи на пълна скорост. Това е излишна загуба на енергия. Чрез настройване на помпата може да се изразходва до 50% по-малко енергия.

Сандеркок съветва помпите за мляко и вакуумните помпи с променлива скорост да бъдат оборудвани с трифазни двигатели от 230 V. Фермите с еднофазно захранване могат да използват фазов преобразувател, за да се възползват от регулатора на скоростта.

Адаптирайте се към енергийните нужди

В последно време инсталирането на фотоволтаични слънчеви панели е най-популярното и рентабилно решение в малък мащаб за генериране на възобновяема енергия. Във Великобритания често доенето се извършва извън пиковите слънчеви часове. За Сандеркок млекопроизводителите трябва да мислят креативно, за да се възползват максимално от тази евтина енергия.

Бойлерите и ледогенераторите могат да се използват като акумулатори на топлинна енергия и са по-евтини от използването на батерии. Много фермери работят с това оборудване през нощта, за да се възползват от икономичните тарифи, но по-големи спестявания могат да бъдат направени чрез зареждане през деня с безплатна слънчева енергия.

Охлаждайте млякото предварително и използвате повторно водата

Намаляването на температурата на млякото, преди да влезе в резервоара, може да спести на хладилните компресори потреблението на значителна електроенергия. Използването на предварително охладено мляко може да намали температурата с около 15 градуса по Целзий, преди да влезе в резервоара.

Използвайте възобновяема енергия

Соларните панели са най-подходящата инвестиция за повечето млечни ферми, независимо от размера им.

„Всички млечни ферми имат голяма повърхност на покривите на хамбарите си и не се нуждаете от разрешение за строеж, освен ако не се намирате в район с изключителна природна красота, така че има малки бариери за инсталиране“, обяснява Сандеркок.

Обикновено мандрите могат да спестят 30-50% от разходите за енергия чрез инсталиране на соларни панели. Системите се изплащат в рамките на 5 до 7 години.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кога групите и организации на производители ще получат подпомагане по мярка 22.2?

Шест ферми се обединяват, за да намалят себестойността и да намерят по-добри пазари

Фермерите получават почти безплатно напояване, но пак има недоволни