България ще представи родна продукция по време на международното изложение за аспержи и ягодоплодни в Германия. Събитието се провежда 23 и 24 ноември в град Карлсруе.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от царевица за 2022 г.?

Страната ни ще участва по покана на германска организация на малинопроизводителите. Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) е предвидила свой голям щанд, на който ще изложи продукцията си. Заедно с нея ще бъдат производители от Национален съюз на градинарите в България, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Асоциация на овощарите в България, Добруджанския овощарски съюз и Съюза на дунавските овощари.

“Една от основните теми на форума ще бъдат супер иновативните технологии и системи за отглеждане на малини под соларни панели за увеличаване на приходите на стопанствата, енергийната независимост, увеличаване на биологичния ефект и предпазване от влиянието на негативните климатични фактори. Това е една страхотна възможност и за българските производители да видят и да почерпят опит от това”, коментира за Агри.БГ Божидар Петков, председател на БАМ-Я.

По думите му малинопроизводителите могат да помогнат в производството на зелена енергия. Подобни дискусии вървят в интернет от близо година.

“Според мен това е една чудесна възможност за българските фермери, тъй като десетки инвеститори на соларни паркове от България и чужбина вместо да се чудят къде и как да намерят седма категория земеделска земя, могат да използват нашите насаждения. Малината има нужда от сянка, която ще се осъществи от соларните панели. По този начин съвместно два сектора могат да носят ползи и синергизъм един на друг, но и да превърнем малинопроизводителите в новите зелени енергетици на България”, категоричен е Петков.

Фермери вече коментират, че предварително правят изчисления в оранжериите си и поставят преварително стоманените конструкции и рамки за соларни панели, за да може при интерес от страна на инвеститори, те директно да бъдат поставени, без да се чака разрешение за строеж от местните власти.

Според земеделци от чужбина внедряването на соларни панели в земеделски масиви е брилянтна идея, която би имала огромно икономическо въздействие. 

“Това е една синергична система, която адресира няколко различни проблема, особено в горещи и сухи региони. Това е идея, която наистина може да се справи с проблема с напояването в Калифорния. Тук при нас водата е доста оскъдна, така че намаляването на потреблението на вода е друга огромна полза. Освен това знам, че замърсяването значително влияе на ефективността на слънчевите панели и опитите да ги поддържаме чисти създават проблем с високото потребление на вода в сухите райони. Използването на водата повторно, т.е вече употребената вода за почистване на слънчевите панели, би могла да се използва и за поливане на културите. Това е само един допълнителен бонус”, коментира Марси Коули - фермер от Калифорния.

Именно темата за въздействието на екстремните климатични условия върху производството ще бъде една от точките, разгледани на форума в Германия. Също така компании ще представят решения в напояването, справянето с работната ръка, по-високите разходи и системи за оптимизация на производството на ягодоплодни и аспержи.

“Новите продукти на пазара на селскостопанска техника ясно показват, че компаниите знаят какво е важно в индустрията: намаляване на разходите, опростяване на работата и директен маркетинг”, обясняват организаторите на изложението.

По време на събитието ще се раздадат и награди за иновации.