В момента фермерите в Европа прибират реколтата. Усилията на някои обаче са дали двойни плодове. Така е в биологичната овощна градина на Кристиан Нахтуей в Западна Германия, пише ABC News.

Мобилна соларна система подобрява плодородието на почвата

Работниците му товарят количка след количка със зрели червени ябълки. Те са готови за изпращане до европейските супермаркети. Във фермата на Нахтуей обаче има и втора реколта - много от ябълковите дървета растат под слънчеви панели, които произведоха изобилно електричество през тазгодишната необичайна жега, осигурявайки нужната сянка на овошките.

Идеята е проста, казва фермерът, чието стопанство се намира на един час с кола южно от Кьолн.

Той е открил формулата, по която защитава овощната си градина срещу палещите лъчи на слънцето и едновременно с това произвежда електричество.

Големите соларни инсталации на земеделска земя стават все по-популярни в Европа и Северна Америка, тъй като фермерите търсят начини да използват максимално своята земя и да имат втори източник на приходи.

Трудната задача пред тях е да намерят печелившата комбинация от соларни панели и микс от култури, тъй като съвременните сортове плодове имат специфични изисквания за отглеждане. Всяка промяна може да промени баланса, коствайки част от приходите на фермерите, ако плодовете им са повредени, не са толкова сладки, колкото потребителите искат, или нещо друго.

Именно поради това Нахтуей се доверява на мнението на учени, които тестват различни сортове ябълки под неговите соларни панели. Сравнявайки резултатите, те откриват кой сорт е най-подходящ за неговото стопанство.

В хода на експеримента се наблюдава и реколтата от ябълки под обичайно покритие срещу градушка.

Тази година ябълките, отгледани под слънчевите покриви, са малко по-малко сладки в сравнение с тези под мрежа срещу градушка, отбелязва Юрген Цимер, експерт от отдела за земеделски услуги на провинция Райнланд-Пфалц.

Панелите обаче са осигурили по-добра защита срещу повреждане от силното слънце тов лято. До 18% от непокритите плодове са претърпели слънчево изгаряне.

Експериментът с комбиниране на соларни панели и отглеждане на култури под тях дава надежда, че в бъдеще ще бъде предотвратена конкуренцията между производството на енергия възобновяеми източници за сметка на ценна земя за селското стопанство. Този въпрос тревожи много земеделци в последно време.

Нахтуей възнамерява да използва генерираната енергия през тази година, за да захрани с електричество десетки домове в близост. Иначе първоначалната му идея е да осигурява захранване за собствената си ферма.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Агроволтаиците стават все по-популярни и печеливши

Агроволтаична система във фермата. Как става?

Как противоречие в закон спъва позеленяването на фермерите?