Наистина май ще се окаже, че на фермерите ще се подхвърлят трохички от милиардите, които ще се разпределят в страната по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). 

Важните срокове през август

Особено разсънващо подейства новината в горещия следобед, че “с нови 170 млн. лв. нараства бюджетът, който ще бъде насочен за земеделие”.  Не се оставяйте на първоначалната позитивна емоция, обаче, защото късата памет е най-силното оръжие на политиците срещу българите. 
Първоначално в Плана бяха предвидени над 840 млн. лв. за рехабилитация на хидромелиоративната система у нас. „Напоителни системи” АД обаче се сдоби с поредната доза скандали при това служебно управление, а малко след това средствата за напояване изведнъж станаха недопустими и бяха изключени от Плана. 

С тях обаче изчезна и над половин милиард лева за селското стопанство, защото в новия текст заложените пари за земеделие по Механизма за възстановяване и устойчивост са едва 247 млн. лв. и то за „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство”.

Реално фермерите си искаха онези още близо 600 млн. лв., които им бяха обещани. 

Можете да смятате - 247 млн. лв. + 170 млн. лв. не е равно на 840 млн. лв. 

Отново “ги няма” едни 400 млн. лв. 

Дори някои се примириха - хайде, да не е за напояване, но поне да идат в селското стопанство. На фона на COVID-19, на фона на сушата, заради която сега отново стопаните искат държавна помощ

Сега с летящ старт и ведрост на земеделските стопани бодро им се съобщи, че “цели” 170 млн. лв. - не 500 млн., а 170 млн. лв., ще “съответстват на целите на механизма за възстановяване и устойчивост”.  

И още нещо, зам.-министър Събев казва: “Необходимо е балансирано разпределение на средствата, за да могат парите да достигнат до повече земеделци от всеки един отрасъл в земеделието”. 

Т.е. не е ясно къде ще отидат. И дали така не се създава любимата игра на политиците “Разделяй и владей”, тъй като е нормално всеки съюз или асоциация да настояват към съответния сектор да се влеят от свежите пари. 
“МЗХГ работи по варианти как това да се случи, съобразно и последните предложения на сектора, включително свързаните с напояването. Комуникацията и работата с бранша продължават”, казва Събев, цитиран от пресцентъра на аграрното министерство, без да се дава обяснение откъде пък внезапно се намериха тези 170 млн. лв. 

Интересни са отговорите на следните въпроси: 

- Кога, как и в какъв формат ще се реши разпределението на парите?
- Дали подаянието от 170 млн. лв. ще накара фермерите да се откажат от настояването си за тези средства?
- и въпросът, на който министър Пеканов така и не отговори миналата седмица в Парламента - В кои проекти и мерки са пренасочени парите, отклонени от земеделието?