С нови 170 млн. лв. нараства бюджетът, който ще бъде насочен за земеделие в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). 

Важните срокове през август

Това стана ясно след среща, проведена между зам.-министъра на земеделието, храните и горите Георги Събев и вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов, съобщиха от пресофиса на аграрното министерство. 

„Още 170 млн. лв. ще бъдат насочени към „Устойчиво селско стопанство”. Така безвъзмездните средства за „Селско, рибно и горско стопанство”, предвидени в НПВУ нарастват с близо 70% и стават 480 млн. лв.

От общата сума за сектора, която страната ни получава под формата на безвъзмездно европейско финансиране – 12,8 млрд. лв., новите средства, които ще стигнат до бранша се равняват на близо 4%. Цифрата е съпоставима с годишния принос на сектора към българския БВП“, коментира Събев. 
Допълнителните средства са предвидени след съвместни дискусии с представители на бранша, които изпратиха своите становища относно частта за земеделие в плана.  

Необходимо е балансирано разпределение на средствата, за да могат парите да достигнат до повече земеделци от всеки един отрасъл в земеделието. 

Допълнителната сума се предвижда да се насочи към дейности, които съответстват на целите на механизма за възстановяване и устойчивост. “МЗХГ работи по варианти как това да се случи, съобразно и последните предложения на сектора, включително свързаните с напояването. Комуникацията и работата с бранша продължават”, каза още заместник-министър Събев.

С допълнителните 170 млн. лв. бюджетът за секторите в компетенцията на МЗХГ, заложен в Плана, нараства до близо 500 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ. 

Той включва сумата от близо 250 млн. лв., предвидена за Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство, близо 20 млн. лв. за инвестиции в дейности по дигитализация на процесите от фермата до трапезата, както и проектът “Възстановяване на ключови за климата екосистеми в изпълнение на Стратегията на биологично разнообразие на ЕС и целите на Европейския зелен пакт“, по който един от бенефициентите е Изпълнителната агенция по горите, отговаряща за дейности на стойност около 40 млн. лв.