През лятото основна зелена храна за бозайничетата е люцерната, косена преди цъфтежа. Може да се използват и други млади бобови и житни треви, щир и др. При храненето на прасетата с успех може да се ползват отпадъците от топенето на свинската мас - пръжките. На бозаещо прасе се дават дневно от 20 до 100 г пръжки с концентрирана смеска. Още по-добри резултати се получават ако на прасетата се изхранват бито мляко или други млечни отпадъци (цвик, мътеница).
Необходимо е хранилките да се измиват, а за всяко ново прасило да се дезинфекцират с вряла вода или с препарата “Виркон S”– 0,50 на сто. Прасетата се раждат с ниско съдържание на мастна тъкан в тялото и до 8-дневна възраст не са в състояние да регулират телесната си температура. Затова през първата седмица от раждането температурата на въздуха около прасенцата трябва да бъде 28-30oС. През следващите седмици се намалява седмично с 2-3oС до 20-22oС.
Наред с грижите по храненето прасетата трябва да се отглеждат в сухи, чисти и топли помещения. При студено време помещенията се отопляват с инфрачервени лампи или други източници на топлина: печки със стърготини, въглища, дърва. При температура на въздуха в помещението над 33oС и висока влажност прасенцата се изпотяват и заболяват от пневмония. Често през пролетта (април - май) прозорците на помещенията се оставят отворени и през нощта. Вследствие на спадане на температурата в помещението повече от 8 -10oС бозайничетата се простудяват и заболяват от диария. Ако в бокса няма фиксатор, необходимо е да се постави предпазна тръба (щанга) край стените на бокса на височина 20 см от пода за предпазване на прасетата от премачкване при лягането на майката.
Мъжките прасета се кастрират между дву- и триседмична възраст. При по-ранно отбиване до 30-дневна възраст се кастрират през първата седмица. Особено благоприятно върху развитието на бозайничетата се отразява пускането им в дворчета след едноседмична възраст. Престоят им в дворчетата се увеличава постепенно от 45 минути до 2-3 часа. Внимава се да не простинат от валежи през зимата или да изгорят от слънцето през летния период. Прасетата се отбиват от 28 до 35-дневна възраст при живо тегло над 7 кг. В семейните ферми е препоръчително да се използва максимално(40-50 дни) млечността на кърмачките. Прасетата се отбиват постепенно в продължение на 4-5 дни, за да се избегнат маститните възпаления на вимето на кърмещата свиня.
Отглеждане на прасета през бозайния период
Необходимо е хранилките да се измиват, а за всяко ново прасило да се дезинфекцират с вряла вода или с препарата “Виркон S”– 0,50 на сто...

Кратки съвети за хранене на биволите през зимата
Нуждите на биволиците от хранителни вещества не се различават съществено от тези за кравите, но има и някои различия...

Качества на биволското мляко
Образуването на млякото е сложен биологичен процес

Краста при овцете
Хронична болест, която се причинява от няколко вида кърлежи

Гангренозен мастит при овцете и козите
Това е тежко заболяване на лактиращите овце и кози. То протича с гангрена най-често на едната, а понякога и на двете половини на вимето и много често довежда до смърт на заболелите животни.

Романовска порода овце
Ценните и качества предизвикват повишен интерес

Използване на семена за хранене на свинете
Слънчогледово семе. За храна на свинете се използва главно нестандартно слънчогледово семе, ако няма във фермата друг вид животни. То е богато на мазнини, протеин и влакнини.