AGCO увеличава възможностите за ефективна работа на самоходната и прикачна селскостопанска техника.

При прибирането на реколтата през 2013 г. собствениците на селскостопанска техника на AGCO ще могат да се възползват напълно от огромните възможности на сателитна навигационна система AGCOMMAND не само на самоходни машини, но и на прикачни. По-специално за едрогабаритните сламопреси Challenger Series LB.

В края на 2012 г. AGCO Corporation достигна ново ниво на управление на парка със селскостопански машини, представяйки AGCOMMAND за мобилни устройства iPhone и IPAD. Производителят е разширил основният пакет телеметрични услуги, допълвайки го със специални контролни функции на балопресите (теглото на балата, броя на слоевете в нея и др.).

AGCOMMAND e цялостно информационно решение за земеделските производители и дилъри, което позволява да се оценят в реално време основните параметри на машината - текущото състояние (транспортен или работен режим, завиване в края на полето и т.н.), местоположение, брой работни часове, както и разход на гориво, натоварване на двигателя и производителност, различни работни данни, като добив, влага, загуби и т.н.

Чрез GSM-модем тракинг системата AGCOMMAND предава данни към уебсървър, където се съхранява информацията, която може да се разглежда от настолен компютър или мобилно устройство, свързани към Интернет. Ако оборудването е извън зоната на покритие на GSM сигнала, вградената памет няма да позволи загуба на информация и я предава на сървъра в зона с най-добро приемане на сигнала.

По този начин, потребителят на AGCOMMAND има възможност редовно да получава статистически данни, анализът на които ще помогне за успешното управление на стопанството и увеличаване на икономическата ефективност като цяло. Така, например, може да разбере кой от операторите работи по-ефективно, да наблюдават ситуации, които могат негативно да засегнат производителността (продължителна работа на техниката на празен ход, нейното нерационално използване, времето загубено в очакване на транспорт или изразходвано за транспорта на машините.

Освен това, с помощта на системата AGCOMMAND собствениците на машинни паркове и дилърите могат по-лесно да контролират техническото състояние на оборудването и графика на обслужване на машините. Така, имайки достъп до някои данни за парка селскостопанска техника на своите клиенти дилърът може със съгласието на собственика да планира поредното техническо обслужване и предварително да гарантира наличието на необходимите части, минимизирайки обикновените и изключвайки тежките аварии на оборудването.

AGCOMMAND се предлага в две версии: класическа - Standard plus и разширена - Advanced (разликата е в броя на четените данни по CAN-BUS). Уникалната особеност на системата е нейната гъвкавост: Като опция може да се инсталира на всички трактори, машини за прибиране на реколтата, машини за торене, произвеждани от корпорацията AGCO, а версията Standard plus на селскостопанско оборудване от всеки друг производител.