Информацията за наличието на африканска чума по свинете (АЧС) в Белгия провокира безпокойството на испанските чиновници и представители на отрасъл свиневъдство, пише сайтът CdeComunicacion.

Превантивното клане на животни влиза в закон

Въпреки че между Етал (Белгия) и испанска граница има разстояние около 857 км, страната въведе допълнителни мерки за контрол. Миналата седмица испанското правителство реши да забрани вноса на продукция от свинско месо в страната.

Отчитайки тази ситуация, испанските свиневъди са длъжни да бъдат внимателни заради близостта на огнището. Поради това всички мерки за контрол трябва да бъдат повишени, както и тези, които засягат биозащитата, чистенето или дезинфекцията на транспортните средства, пише изданието.

Фактически разстоянието не представлява пречка за разпространението на болестта. Китай съобщи за над 15 огнища в рамките на по-малко от 40 дни, като се има предвид че между пострадалите провинции има повече от 1000 км.

За да попадне болестта в Испания през Белгия, вирусът африканска чума по свинете трябва първоначално да прекоси границата на Франция. Съществува обаче голяма вероятност болестта да се разпространи чрез пренос на хранителни продукти или с хората.

В Европа се регистрират огнища на АЧС от 2014 г. През последните месеци честотата на новите случаи се увеличи. По този начин през 2018 г. са установени 4800 огнища на АЧС, като 3800 от тях са сред диви глигани, а останалите – в свиневъдни ферми.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!