Масовото развитие на кубинската мана се очаква при средно денонощни температури 18-24o С и ако водата се задържи за 8-9 часа. Спорите презимуват като мицел в развиващи се растение в оранжериите, но може да проникнат и от по-южните страни. Заразява всички представители на сем. Тиквови – краставици, тиквички, тикви, дини и пъпеши.

По горната листна повърхност се забелязват жълтеникави, разляти петна, ограничени от нерватурата на листа. При влажни условия долната им страна се покрива с мораво виолетов налеп – това е спороносенето на гъбата. При дините петната приличат много на зараза от антракноза. Те са дребни бледо жълти, а по-късно стават червено-кафяви. Налеп от спори се образува рядко. По тиквата и тиквичките петната са както при дините. Ако заразата е силна, тогава целите растения изсъхват.

Причинител

Виновник е гъбата Pseudoperenospora cubensis, която се развива в дъждовно време с температури между 10 и 30oС. Образува спори при 14-30oС, а най-много при 20-24oС и висока влажност на въздуха – 80-100 на сто. При 18-20oС и влажност на въздуха 100 % се развиват за 3-5 дни.

При първи петна – вземете мерки

Щом забележите първите петна, пръскайте с препарати. Следващите третирания са през 7-10 дни. Необходимо е добре да покриете с фунгицид долната страна на листата. Може да използвате алиет флаш. Той е системен препарат, достигащ до всичките части на растението в доза 0,3 на сто и с карантинен срок 4 дни. Куадрис 25СК също е системен препарат с предпазно и лечебно действие, но не бива да се употребява повече от 4 пъти в сезона.

Ползва се в доза 0,075 на сто и има 3 дни карантинен срок. Икуейшън про е локално системен препарат с предпазно и лечебно действие, а дозата му е 0,04 на сто. Карантинен срок - 7 дни.