Спанакът е сравнително студоустойчив, но мястото където ще се отглежда трябва да бъде запазено от силните ветрове и добре огрявано от слънцето. На такива места расте непрекъснато, по-малко страда от ниските температури и може да се прибира през зимата и много рано през пролетта. Почвата където ще се отглежда спанака трябва да се обработи веднага след прибиране на предшественика.

Сортове спанак

Прави се дълбока обработка и ако предшественикът не е бил торен с органичен тор, мястото се наторява с полуразложен оборски тор – 3-3,5 т/дка. Необходимо е да се внесат и минерални торове 10-15 кг/дка, амониева селитра, 40-50 кг суперфосфат и 10-15 кг калиев тор на декар. Преди сеитба мястото се подравнява и полива. Подготовката и основното торене на почвата трябва да се съобразят и с основната култура, която ще се отглежда след спанака.

Изисквания на спанака към външните условия  

За да се получи реколта през есента, спанакът се сее в края на август и в началото на месец септември. Най-късният срок за засяване на спанакът трябва да се избира, така че до настъпването на зимата растенията да образуват 3-4 листа. За да има реколта през зимата и рано през пролетта, спанакът трябва да се сее от втората половина на септември до края на октомври. При по-късна сеитба растенията не се вкореняват добре и лесно измръзват. За пролетно засяване на спанака може да се осъществи при първата възможност за работа на открито – към края на февруари или в началото на март. Колкото по-късно е сеитбата през пролетта, толкова по-голяма е вероятността от преждевременно стрелкуване на растенията.


Спанакът се сее разпръснато или на редове, в плитки браздички. Разстоянието между редовете е около 15 см. При редова сеитба на спанак браздичките се зариват с гребло, като семената се покриват с по-влажна почва. За да се получи подходяща гъстота на растенията, на 1 дка не трябва да се сеят повече от 1,2-1,5 кг. семена с нормална кълняемост 90-5%. Неравномерното поникване на семената може да се дължи на ниската кълняемост на семената, на недобра обработка на почвата или на почвено засушаване.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Календар Зеленчукопроизводство 

Засейте спанака за ранна пролет

Торене на спанак, салата, репички, зелен лук и зелен чесън