Узряването на бобовете и зърната на зеления грах следва закономерностите на цъфтежа и става последователно по етажи отдолу нагоре.

Прибирането на граха се извършва в оптимална технологична зрелост, при която елементите на добива и качеството на суровината се намират в относително най-благоприятно съчетание.

За определяне на технологичната зрелост на граха се използват различни преки и косвени методи. Като най-сигурни от преките методи се смятат: показателят на отношението на скорбялата към захарите; съдържанието на алкохолно неразтворими части; процентът на сухото вещество.

От проучванията върху зависимостта между сухото вещество и зрелостта на граха е установено, че сортовете грах с гладки семена трябва да се прибират при сухо вещество 22-24%, а сортовете с набръчкани семена при 22-23%.

Най-широко разпространен е методът за косвено установяване на сухото вещество чрез определяне на твърдостта на зърното с уредите - райфетестер и финометър.

При промишлената технология на производство зеленият грах се прибира при сухо вещество от 22,5 до 24%. То съотвестства на 75-95 Кр по райфетестер и на 45-50 по финометър.

В зависимост от развитието на техниката в практиката се прилагат три основни начина за прибиране на зеления грах:

При първия начин се провежда косене във вид на откоси, подбиране и товарене на окосената маса в транспортни средства, транспортиране и вършитба със стационарни вършачки.

Вторият начин прибиране на грах обхваща операциите косене във вид на откоси, подбиране и овършаване на окосената маса с прикачил или самоходни грахокомбайни.

При третия начин зеленият грах се прибира директно, без да се коси предварително. Грахокомбайните са самоходни и работният орган е очесващ барабан, с който се откъсват бобовете заедно с част от листно-стъблената маса, след което масата се овършава.

За осъществяване на отделните операции при различните начини на прибиране на зеления грах се използват косачки, подбирач-товарачи, траспортни средства, граховършачки, прикачни и самоходни грахокомбайни.

{youtube}iV3n4ks4uig{/youtube}