Какви са изискванията към външните условия за отглеждане на домати?

Доматите са взискателни към топлина. Оптималната температура за нормалното им развитие е 18-30°С. При температура под 15 градуса цъфтежът се прекратява, а при температура под 9°С растежът спира. При температури под 15°С и над 40°С не се образува багрилното вещество ликопин и плодовете стават жълтеникави. При високи температури - над 30-32°С - листата стават дребни, разклоненията на стъблото тънки, увеличава се опасността от окапване на цветовете. Високите температури причиняват слънчеви пригори по плодовете, ако те не са засенчени от листата. При -0,5°С растенията загиват. Младите и недостатъчно вкоренените растения са по-чувствителни към понижаването на температурата, отколкото възрастните. Чрез закаляване на разсада е възможно да се повиши устойчивостта на доматените растения към ниските температури и сланите. Това дава известна възможност разсадът домати да се засади на постоянно място по-рано и да се получи по-ранна продукция.

По отношение на светлината доматите имат големи изисквания. На сенчести места в междуредията на овощна градина те не дават добри резултати. Особено големи са изискванията към светлината на доматения разсад. При недостатъчна светлина разсадът домати много лесно и бързо етиолира (както казват градинарите „изцулява”).

Доматите най-добре се развиват при почвена влажност над 70-80% от ППВ и 50-60% относителна влажност на въздуха. При достатъчно валежи могат да се отглеждат домати без поливане, но се получават ниски добиви. Разсадите при висока почвена и въздушна влажност се нападат от болестта сечене, освен това силно избуяват (изцуляват).

Изискванията на доматите към почвата са големи. Най-добри резултати се получават при отглеждане на домати върху дълбоки, влагоемни, рохкави, топли глинесто-песъчливи и песъчливо-глинести почви с добра структура и високо съдържание на хранителни вещества. Върху песъчливи почви могат да се получат добри резултати при изобилно наторяване с оборски тор или други органични торове. Върху такива почви доматите започват да зреят по-рано.

Доматите са много взискателни към съдържанието на фосфор в почвата в лесноусвоима форма, особено през първата половина на вегетационния период. Комбинираното торене на доматите с оборски и минерални торове дава най-добри резултати. Основното торене и подхранване осигуряват получаването на високи и качествени добиви от домати.

В сеитбообращението доматите трябва да идват след бобови, тиквови и др., но в никакъв случай след пипер, патладжан и картофи. Доматите от своя страна са добър предшественик за кореноплодните зеленчукови култури, бобовите, листните. Преди засаждането на доматите на постоянно място може да се отглеждат като предкултура репички, спанак, зелен лук и зелен чесън.

Подготовката на почвата за отглеждане на домати трябва да започне от есента с дълбока обработка, чрез която се внасят оборският тор, калиевите торове и 2/3 от предвиденото количество суперфосфат. За унищожаване на плевелите и по-добро разработване на почвата през пролетта се правят две или три по-плитки обработки. Ако почвата е по-тежка, може да се направи и една по-дълбока обработка (15-18 см), веднага след която повърхностният почвен слой трябва да се разрохка добре чрез брануване.