Джоджен
Джоджен

Сортове. Селекциониран е и е райониран сортът Свежен, но в страната се отглеждат много местни сортове.
Подготовка на почвата. Джодженът предпочита рохкави и влагоемни почви, които се обработват през октомври.
Засаждане. Използват се части от стари коренища, от които се подготвят резници с 10-12 см. от надземната част. Засаждат се късно през есента или през февруари-март на разстояние 30-20 см.
Грижи след засаждането. Състоят се главно в борба срещу плевелите, поливане и окопаване.
Беритба и добиви. Когато растенията са още млади и без цветове, стъблата се изрязват на 2-3 см. от почвената повърхност и се връзват на връзки по 40-50 стръка. Втори път се изрязват през август-септември. Джодженът се суши в проветриви, сенчести и сухи помещения. Насаждението може да се използва много години, но най-често до 4-5 години. Добивът е около 300 кг. изсушени стъбла или 10-15 хил. връзки при изрязване 2-3 пъти от декар.

Грижи за морковите през април
Морковите никнат бавно и през този период имат нужда от голямо внимание.

Прашеста краста по картофите
Болесттае разпространена в хладните и влажни области на отглеждане на картофите.

Салатното цвекло не понася излишна влага в почвата
Във влажни, дълбоки, богати с органични вещества почви салатното цвекло не се нуждае от поливане и дава високи добиви.

Джоджен - отглеждане
Джодженът е многогодишно растение от сем. Устоцветни. Коренището е хоризонтално и от него ежегодно израстват нови стъбла, които достигат височина 30-100 см, с гладки или слабо овласени разклонения.

Аспержите - зеленчукът деликатес
Аспержата е многогодишно растение от семемайство Кремови. На аспержата кореновата система е мощно развито коренище.

Какви са изискванията към топлинния режим на доматите?
Семена на доматите започват да прорастват при 9-10°С. Темпът на прорастване е много по-бърз, когато температурата в почвата е около 20°С. При температура над 30°С поникването на семената