Породата Ландрас (Landrace) е създадена в Дания, чрез кръстосване на местните дългоухи свине с породата Голяма бяла английска. Породата Ландрас (Landrace) е най-специализираната и стандартизирана порода за месо и за бекон.

Ландрас е единствената бяла порода, която притежава големи клепнали уши, които достигат до рилото. Този белег се предава почти винаги при правенето на кръстоска. Тялото на породата ландрас (Landrace) е дълго, особено в средната част - гърба. Предната му част е по-лека от задната, която е много добре развита. Кожата е нежна, еластична и бяла. Не трябва за се допускат животни, които имат петна, тъй като трупа се обработва с кожата при производството на бекон.

Характерно за породата Ландрас е люлеенето на задната част на тялото при движение на животните със силно удължен гръб. Тя е средно едра порода. Майките тежат 200-220 кг., а нерезите - 250-270 кг. Плодовитостта им е висока. Женските свине раждат 10-12 прасета в едно прасило. На възраст един месец прасетата тежат 6-8 кг., а на 2-месечна те достигат 18-20 кг. Ландрасът е най-усъвършенстваната порода и месото и е най-качествено. От датския ландрас се получава над 93% първокачествен бекон.

В България породата свине Ландрас се използва за промишлено кръстосване като бащина порода.