Вишнев (черешов) хоботникВишневият (черешов) хоботник (Rhynchites auratus Scop.) е разпространен навсякъде у нас и в отделни райони нанася значителни поражения на черешата и вишната. По-рядко напада ябълката, сливата, кайсията, прасковата и бадема. Поврежда пъпките, цветовете и листата, но главно плодовете.

Възрастното насекомо е дълго 5-8,5 мм, с вишневочервен цвят и златистозелен блясък. Тялото на вишневия хоботник е покрито с тънки космици. Мъжките екземпляри имат отстрани на преднегръда по един остър шиповиден израстък, насочен напред и малко встрани. Яйцето е белезникаво, почти кръгло, около 1 мм. Ларвата й със сивобелезникав цвят и тъмнокафява глава, дълга 6-8 мм, дъговидно извита, без крака. Какавидата е бледорозова, дълга 6-7 мм, на последното членче с шипчета.

Вишневият хоботник развива едно поколение годишно, като зимуват възрастните, част от ларвите или какавидите в почвата. Бръмбарите се появяват рано през пролетта, хранят се с набъбващи пъпки, след това нагризват цветовете и листата, а по-късно - и плодовете, по които правят дълбоки кръгли ямички. Снасят яйцата си в месестата част на плодовете, непосредствено до костилката, запушват отвора на каналчето с огризки и извержения. Една женска снася около 100-150 яйца в продължение на 3-4 седмици. Ларвите се хранят с ядките на плода около 25 дни. След като завършат развитието си, те пробиват стената на черупката, излизат от плода и отиват в почвата. Повредените плодове при храненето на хоботника и при снасянето на яйцата са почти негодни за консумация в прясно състояние и за преработка.

Борба с вишнев (черешов) хоботник

През лятото и есента почвата се обработва, за да се унищожат ларвите. Третира се напролет, преди или след цъфтежа, след като бръмбарите са попълзели по дърветата. Прагът на икономическа вредност е 5-6 възрастни индивида от 10 клонки на дърво, което се установява чрез стръскване на дърветата.

За борба с вишневият хоботник е регистриран само препарата Нуреле Д - 0,08%. Може да се използват и други широкоспектърни инсектициди (Децис 2,5 ЕК - 0,04%, Вазтак нов 100 ЕК - 0,02% и др.).