Сивото гниене е опасно заболяване по ягодите, срещу което трабва да се води борба
То се появявя в първите плодове. По долната страна на листата излизат неправилни петна, които се разрастват.Плодовете се покриват с жълтокафяви петнаи почват да гният.След това се покриват със сивобял налеп. Здравите плодове се заразяват от болните. Това е гъбична болест и срещу нея трябвадасе пръска - първото пръскане трябва да се направи в началото на цъфтежа на растенията - второто във фазата на най-силния цъфтеж и третия път в края на цъфтежа. Пръска се с фундазол, ронилин или метилтопсин в концентрация 0,1%. Карантинния срок е 20 дни, който строго трябва да се спазва, за да се предотврати опасността от отравяния и алергия. Разбира се, има и още много други препарати, комбинирани за действие и срещу други вредители. За тях и начинът им на използване най-добре ще ви информират в селскостопанската аптека. По същия начин  и със същите препарати трябва да пръскате и дюлевите дървета срещу загниването на техните плодове.
Още в края на месец май трябва да огледате ягодите си и да набележите от кои корени ще можете да отделите млади корени за разсаждане през есента.
Най-добре е подходящите растения  да маркирате със забита до тях пръчка. Изберете само такива растения, които се отличават с добра плодовитост.Освен това плодовете им трябва да имат типичната  за сорта форма, а самите растения да са със здрав вид и да не са нападнати от някакви болести или неприятели.