По време на покой, когато овощните дървета нямат листа, вредителите, които зимуват по тях са много по-уязвими. Усилията ни да се преборим с тях дават добри резултати. Всички овощни култури-семкови и костилкови се нападат от голям брой вредители. За това късното зимно и ранно пролетно пръскане е ефикасна мярка и осигурява нормален старт на дръвчетата за новата вегетация.

Овощните градини в края на зимния период

В края на зимния период неприятелите започват да напускат зимните си убежища и започват развитието си. В този момент те са най-уязвими към пестицидите.

Мерки за преодоляване на повредите по овощните дървета от градушки

От тях най-важни са:

  • - калифорнийската и сливовата щитоносна въшка,
  • - кръгломиниращият молец,
  • - бълхите,
  • - листните въшки,
  • - червения овощен акар и др.
  •  

В ранна пролет, климатичните условия започват да стават благоприятни за развитие на много болести, които осъществяват основните заразявания, които през вегетацията трудно се изкореняват.

Спазването на принципите при резитба на дръвчетата в млада възраст води до добри резултати

Късното зимно пръскане е насочено срещу икономически на-важните от тях-огнен пригор по семковите видове, струпясване, къдравост по прасковата, сачмянка по костилковите, кафяво гниене, бактериално изсъхване и др. Подходящ момент за късното зимно пръскане е в края на зимата, след преминаване на студовете, но преди набъбването на пъпките, от средата на февруари до към средата и втората половина на месец март.

Сред най-разпространените средства за зимно пръскане са контактно действащите медни фунгициди.

Срещу неприятелите се използват парафинови масла като пара зомер, който действа убийствено на лаврите  и яйцата на насекомите чрез асфикция /задушаване/. Могат де се използват и медните средства-бордолезов разтвор, шампион ВП или фунгуран ОН 50 ВП. Бордолезовият разтвор се използва в сонцентрация 1,5 на сто. Приготвя се от син камък и гасена вар. За 100 литра 1,5 % бордолезов разтвор са необходими 1,5 кг син камък и 2,2 кг гасена вар. Шампион ВП се използва в концентрация 0,3 на сто, фунгуран ОН 50 ВП – 0,15 на сто. За късно зимно пръскане маслото пара зомер се използва в концентрация 2 % или 2 л за  100 л вода.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Грижите по дръвчетата през април са определящи за реколтата

Как да си направим бордолезов разтвор?

Зимни резитби на овощните дървета