При климатичните условия на нашата страна есенното засаждане на всички овощни видове (с изключение на ореха) е за предпочитане. Препоръчително е то да стане през ноември и да приключи до средата на декември, 15-20 дни преди настъпване на големите зимни студове. Непосредствено преди засаждането дръвчетата се преглеждат внимателно. Те трябва да са здрави и да отговарят на определени изисквания - височина над 100-110 см, да имат най-малко 3 скелетни клони, минимум 3 корена с дължина 30-35 см и т.н.

Преди засаждането корените на дръвчетата се съкращават с 1-2 см. Ако има повредени корени те се режат до здрава тъкан. За да се предпазят отрезите от засъхване и да се ускори зарастването им, което прави по-сигурно прих- ващането на дръвчетата, след резитбата корените се потапят в каша от 1 част пресен говежди тор и 3 части глина, разредена с вода и веднага се засаждат в предварително изкопаните за тази цел посадъчни ями.

Дълбочината на посадъчните ями се определя от почвения тип и от предпосадъчната подготовка на мястото. За леките, пропускливи и топли почви тя е 45-50 см. Ако не е направено предпосадъчно наторяване на площите, десетина дни преди засаждането в посадъчните ями се внасят 100-200 г суперфосфат, 80-100 г калиев сулфат (за леки и песъкливи почви) и 10-12 кг добре угнил оборски тор, предварително смесен с почва (от горния почвен слой). След това посадъчните ямки се запълват до 2/3 от дълбочината им. След като пръста покрие корените, мястото около тях се уплътнява от периферията към центъра, с което се избягва накъсването на корените или разместване на дръвчето.

При засаждане на дръвчетата кореновата шийка трябва да остане 2-3 см над почвената повърхност. Дръвчетата на вегетативна подложка се засаждат по-дълбоко, до мястото на присаждането. След като посадъчната яма се запълни до повърхността на почвата се прави венец от пръст около дръвчето. Веднага след засаждането дръвчето се полива с 10-15 литра вода. Ако насаждението е изложено на ветрове всяко дръвче се укрепва с кол, забит в ямата преди засаждането на 8-10 см от стъблото.