Произхожда от горските райони на Северна Америка, но най-голямо разпространение, като културно растение има в Русия, защото е много студоустойчива, невзискателна и дава високи добиви. През последните години и у нас се наблюдава голям интерес към аронията, дължащ се на лечебните и хранителни свойства на плодовете . Значение има и факта, че тя има висока рентабилност и ниски разходи за създаване и отглеждане на насажденията. От зрелите плодове се правят чудесни сокове, компоти, сладка, оцветители за сладкарството, лечебни препарати и дори десертни вина. Плодовете съдържат 10 - 13% захари, пектинови и дъбилни вещества, много витамини и микроелементи. Най-ценно е съдържанието на витамин Р, по количеството му няма съперник сред другите плодове.
Засажда се поединично, в групи, или като жив плет в двора, декоративна е и красива от ранна пролет до късна есен. Като овощна култура, аронията се
характеризира с ценни биологични признаци - ежегодно и добро плододаване, дълъг продуктивен период, плодовете се съхраняват на храста до първите слани, растението е много студоустойчиво, невзискателно към почвата, добре и лесно се размножава. Насажденията от арония могат да осигурят добри доходи, особено в планинските райони, където има добри условия за създаването на масиви от арония. Средният добив на плодове от арония е около 700 - 800 кг/дка, след петата година, тя може да се отглежда на постоянно място в рамките на 15 - 20 години.