В света са познати над 20 000 сорта грозде, но само 500 имат практическо приложение.

Сортове грозде за червени и трапезни вина

Сортовете за червени и трапезни вина имат червено, виненочервено или тъмносиньо зърно. Багрилната материя е съсредоточена в ципата, а при някои сортове е обагрен и сокът (багрилни сортове). Имат по-високо съдържание на танин и екстракт, поради което получените вина са по-груби, плътни и тежки. Съдържанието на захари е над 21-22%, а на киселини - между 5-780/00. Към тази група се отнасят следните по-важни сортове: Каберне Совиньон, Пино ноар, Мерло, Памид, Гъмза, Мавруд, Широка мелнишка лоза, Букет, Рубин, Сторгозия, Дунавска гъмза, Пловдивска малага и др.

Сортовете Аликант буше, Гран ноар и Саперави са с червено обагрен сок и спадат към групата на багрилните сортове.

Сортове за бели трапезни вина

Сортовете грозде за бели трапезни вина имат жълто-зелено, а в отделни случаи розово зърно с неутрален вкус или със специфичен плодов или мискетов аромат. Те са по-бедни на танин. Съдържанието им на захари е по-ниско (17-20%), а на киселини - по-високо (6-80/00). Такива са сортовете Мискет Отонел, Ркацители, Димят, Юни блан, Мискет червен, Ризлинг, Лазур дунавски, Мискет кайлъшки и др.

Сортове за десертни вина

За десертни вина са предимно бели, по-рядко червени сортове със специфичен плодов аромат, със съдържание на захари над 23-24% и на киселини 6-80/00. Най-често десерните вина се получават от сортовете Тамянка, Мискет врачански, Мискет Отонел, Рубин и др.

Сортове грозде за шампански виноматериали

Сортовете за шампански виноматериали са предимно бели сортове с по-ниско съдържание на захари (17-20%) и по-високо съдържание на киселини (7-980/00). Посочените сортове грозде, ако не се отглеждат в микрорайони със специфични почвено-климатични условия, са подходящи за бели трапезни вина. Шампанските виноматериали се получават от сортовете Ризлинг, Шардоне, Траминер розов, Алиготе, Фетяска алба и др.

Сортове за десертно гроздопроизводство

За десертно гроздопроизводство се използват сортове с едри, средно сбити гроздове. Изискванията към тези сортове са: зърното да е едро, с нежна еластична ципа, обагрена кехлибарено- жълто или червено до тъмносиньо; вкусът да е хармоничен, неутрален или с нежен мискетов аромат; семената да са дребни, с по- слабо съдържание на танин. Важно , изискване към десертните сортове е да имат различен срок на узряване, с което да се удължи времето за консумация на прясно грозде.

У нас за ранно десертно гроздопроизводство се отглеждат сортовете Кардинал, Брестовица, Плевен, България, Супер ран Болгар, Царица на лозята, Перл дьо Ксаба, Шасла доре, Чауш, Тракия, Мискет плевенски, Мискет дунавски, Мискет тракийски и др., а за късно - Болгар, Мискет хамбургски, Италия, Палиери и др.

Към десертните сортове грозде спадат и безсеменните сортове Султанина, Славянка и др., които освен за консумация се използват и за производство на стафиди и компоти.

Вижте още:

Изисквания на десертните сортове лози към климата

Колцуване на лозите - какво представлява и кога се извършва?

Флайм сидлес - грозде за производство на стафиди