Към групата на среднозреещите десертни сортове грозде се причисляват тези, които зреят почти едновременно със сорта Болгар, т.е. от края на август докъм 20 септември. Те дават основната част от десертното ни грозде за вътрешния пазар и за износ. Тук спадат следните сортове:

Мискет хамбургски

 

Зрее едновременно със сорта Болгар или малко преди него. Гроздовете му са средно големи до големи, рехави и разклонени. Зърната му са едри, продълговати, тъмносини и с много восъчен налеп, неизравнени по едрина, с неравномерно зреене. Вкусовите му качества са много добри. Мискет хамбургски има приятен мискетов аромат, но при ядене се чувствува кожицата. Изисква резитба на една или на две плодни пръчки и чепове.

Болгар

В миналото е наричан Афузали. Пренесен е от Мала Азия. Има добра родовитост. Гроздовете му са много големи, полусбити, конични. Зърната му са много едри, продълговати, с крехка, но здрава кожица. В зависимост от изложението те биват зеленикави, жълто-зелени и восъчножълти. Месото е хрупкаво, с приятен вкус, сладко и със слаба киселинност. Има добра транспортабилност и съхраняемост. С хубавата си външност и много добрите си вкусови качества той е заслужил наименованието „Цар на десертните грозда”. Реже се на една или на две плодни пръчки и чепове.

Палиери

Гроздовете му са големи. Зърната са много едри, със здрава тъмносиня кожица и добри вкусови качества. Подходящ е за стъблено отглеждане и изисква по-къса резитба - на чепове и на стрелки.

Алфонс Лавале

Алфонс Лавале узрява след сорта Болгар. Гроздовете му са средно големи до големи, крилати и полусбити. Зърната са едри, овални. Кожицата е здрава, тъмносиня и с много восъчен налеп. Месото е хрупкаво, с приятен хармоничен вкус. Гроздовете са с хубава външност и издръжливи на транспортиране и съхраняване. Има добра родовитост, но проявява склонност към милерандаж. Реже се на една плодна пръчка на 12-14 очи или само на чепове.

Вижте още:

Сорт Тракия - какво трябва да знаем за възстановителната му способност след измръзване

Гроздето на сорта Свежест узрява през първата половина на август

Кои са ранозреещите десертни сортове лози?