Избор на място за лозе

При избора на място за лозе трябва да се имат предвид изложението и релефът на терена, освен изискванията на лозата към почвата, температурата, светлината. Изложението на мястото изменя съществено количеството топлина, получавана от слънцето. В по-хладни райони южното, югоизточното изложение и югозападното са за предпочитане. При тези изложения гроздето узрява по-рано и натрупва повече захари. Колкото по-неблагоприятни са температурните условия на района, толкова повече се предпочита южното изложение.

При северно изложение се получава грозде с по-ниска захарност и повече киселини. Северното изложение е подходящо в южните топли области, дори при сух и горещ климат то е за предпочитане.

У нас северните изложения край Дунав също са много подходящи. Западните изложения са подложени повече на силните северозападни и западни ветрове, а на източните изложения рискът от слани е по-голям.

Кои места трябва да се предпочитат за лозя - равнинните или наклонените?

Опитът показва, че лозя може с успех да бъдат засадени както на равнинен терен, така и по склонове и хълмове с различен наклон и изложение. Условията за получаване на висококачествено грозде при тях обаче съвсем не са еднакви. В равнините и особено в ниските места почвите са по-богати и по-свежи и лозите се развиват по-буйно, дават повече грозде, но с по-ниско качество. Вегетацията на растенията продължава до късно, пръчките остават недозрели и затова са по-чувствителни на зимните студове. Опасността от пролетни слани, мана и оидиум в низините е по-голяма. Гроздето остава по-воднисто, по-слабо издържа на транспортиране и не е подходящо за съхраняване. Пораженията от сивото гниене тук са големи. Още от най-дълбока древност лозята са били засаждани по хълмовете. И сега най-прочутите, най-реномираните лозя в света и у нас са разположени на наклонени терени. Почвите тук не са така богати, както в равнините, но гроздето е по-висококачествено и плододаването е по-равномерно.

Хълмовете и наклонените терени предлагат редица предимства при отглеждане на лози, които правилно са оценени от лозарите. Разположените по тях лози се огряват по-продължително време от слънцето. Температурните условия също са подобри, тъй като слънчевите лъчи достигат повърхността на почвата под ъгъл, близък до правия. Ето защо гроздето е с по-висока захарност, съдържа повече багрилни вещества и ароматът на мискетовите сортове грозде е по-силен. Поради по-доброто проветряване лозите се нападат по-малко от мана и оидиум, а гроздето им е по-устойчиво на сиво гниене.

Важно предимство на склоновете е, че лозите, отглеждани върху тях, по-слабо се засягат от зимните студове. По-високата студоустойчивост на растенията се дължи на по-доброто узряване на пръчките и на особеностите в режима на ниските температури през зимата. Студеният въздух от склоновете се оттича в долините, където се задържа и продължава да се изстудява в резултат на ефективното излъчване. Вследствие на това разликата в минималните температури между долината и склона може да достигне от 3 до 7-8°С. Късните пролетни и ранните есенни слани по-слабо засягат лозите по хълмовете и гроздоберът може да се извърши по-късно през есента.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Безсеменни сортове лози

Какво е физиологична и технологична зрелост на гроздето?

Растеж, прошарване и узряване на гроздето