Физиологичната зрелост на гроздето е състояние от неговото развитие, при което семките са с напълно диференцирани тъкани и зародишът е в състояние да даде потомство. Физиологичната зрелост на гроздето е с продължителност 3-5 денонощия и се характеризира с относително постоянство в състава на гроздето, което в практиката се използва като критерий за нейното установяване.
Технологичната зрелост е такова състояние от развитието на гроздето, при което неговите механичен строеж, физико-механични свойства и химичен състав са подходящи за производството на определено по категория, вид, тип и цвят вино. От определението се вижда, че броят на технологичните зрелости е достатъчно голям и се определя от изискванията, предявявани към състава и свойствата на различните категории, видове, типове и групи вина. Както вече се посочи, във времето те съвпадат с физиологичната зрелост или настъпват непосредствено след нея. В таблицата са посочени данни за различни технологични зрелости, т.е. оптимални стойности на захарното съдържание и титруемата киселинност на гроздето в зависимост от произвежданото вино.
В зависимост от възможностите за използване на гроздето от даден сорт за производството на различни вина съществува следната стопанска класификация:
- универсални сортове - гарантират високи органолептични качества на голям брой вина (видове, типове и групи), независимо от значителните различия в техния състав и свойства (Шардоне, Ризлинг, Каберне совиньон, Мерло, Пино ноар, Мавруд, Широка мелнишка лоза, Гъмза и др.);
- специфични - осигуряват високи вкусови качества на малък брой близки по състав и свойства вина, в противен случай се получава посредствена продукция (Совиньон блан, Сензо, Димят и др.);
- строго специфични - от които се произвежда вино само от един вид, тип или група, а във всички останали случаи продукцията е с посредствено качество и недостатъци (повечето сортове за ликьорни и благородно сладки вина, с изключение на мускатовите).
Технологична зрелост на гроздето
Направление на преработка | Захарно съдържание, % |
Титруема киселинност (г/дм3 или г/л) |
||
мин. | макс. | мин. | макс. | |
Дестилатни виноматериали | 16 | 18 | 8 | 12 |
Виноматериали за шумящи вина: | ||||
- бели и розови | 17 | 19 | 7 | 10 |
- червени | 17 | 19 | 6 | 9 |
Сухи вина:
|
||||
- бели и розови | 18 | 21 | 7 | 9 |
- червени | 19 | 23 | 6 | 8 |
Полусухи, полусладки и сладки вина
|
20 | 24 | 6 | 9 |
Ликьорни и благородно сладки вина:
|
||||
- бели и розови | 19 | - | 6 | - |
- червени | 21 | - | 5 | - |
ВИЖТЕ ОЩЕ:
Поддържане на почвената повърхност и почвеното плодородие при лозята