Повишение на средните добиви от декар при есенните култури отчитат от земеделското министерство в последния си оперативен анализ. Данните на аграрната статистика сочат, че при пшеницата има ръст в средния добив с 5.9%, но прибраната към края на миналата година продукция е с 37% надолу, като реколтираните площи са с почти 41% по-малко. 

Производител: Няма сделки със зърно, новата реколта стои в стопанските дворове


При ечемика картината е аналогична – по-малко реколтирани площи, но със 7.8% по-високи добиви. При рапицата средният добив е по-висок с 18.1%, но ожънатите площи са с почти 60% по-малко. Основната причина за по-слабото прибиране на реколтата е закъснелият старт на жътвата през тази година. 
 



„Жътвата беше добра, ожънахме в кратки срокове, радвахме се на хубаво време и добри добиви. При ечемика сме прибрали средно по 730 кг/дка, а при пшеницата – 720 кг/дка“, коментира за Агри.БГ Велика Славова, председател на Земеделска кооперация „Нива“ в село Иширково, което се намира близо до Силистра.

Добивите са по-високи от миналата година, но като цяло пазарите предлагат ниски цени, става ясно от думите й. През последните дни има раздвижване на пазара, което е довело до цена 400 лв./тон за пшеница и 320 лв./т ечемик. 

830 кг/дка жито е прибрал от част от нивите си стопанин от село Любен в същия регион. А на другите места, които обработва, реколтата не е паднала под 750 кг/дка.

„Реколтата е висока, но цените ниски и на практика спечелихме по-малко от миналата година“, коментира той. 

Близо 600 кг/дка е средния добив от пшеницата в стопанството на Николай Киров от нивите му в Карнобанско. Около 600 кг/дка жито е получил и Иван Балабанов, който стопанисва земи в района на Генерал Тошево. 

От началото на пазарната 2023/24 година до 16 юли 2023 г. през пристанище Варна са изнесени общо 97,7 хил. тона пшеница, което представлява ръст от близо пет пъти на годишна база. При износа на ечемик през порта също е налице увеличение спрямо година по-рано – с 25,7%, до 84,2 хил. тона.

През последните две пазарни години „Пристанище Варна“ ЕАД формира средно 22% от общия експорт на пшеница и ечемик от страната, 33% от този на царевица и 4% от този на слънчоглед. Засега няма данни за износ на пшеница, ечемик и рапица от реколта 2023 през Порт Бургас“.

По предварителни данни на националната статистика, които обхващат цялата търговия със зърнени и маслодайни култури - по морски, речен и сухоземен път, през периода юли 2022 г. – април 2023 г. извън страната са реализирани с 37.7% по-малко пшеница - 3 075 хил. тона; с 60% по-малко ечемик - 170,2 хил. тона и с 20.6% по-малко рапица - 221,1 хил. тона.