Кампанията по прибиране на реколтата от пшеница в Добруджа върви на пълни обороти. С напредването на жътвата земеделските стопани отчитат леко завишение на средните добиви. Към момента са реколтирани 647 000 дка с пшеница, информират от ОД „Земеделие“. Това са малко повече от половината от засетите през есента 1 млн. 140 хил. дка с хлебно зърно. 

Вижте още: Пазарите на зърно са в паника, цените засега са нагоре

Средният добив от пшеница в Добричка област е 550 кг/дка. Година по-рано стопаните пожънаха със 100 кг повече от декар. 

В районите със силно изразено засушаване обаче резултатите са доста по-ниски. В крайморските общини Шабла и Каварна стопаните отчитат съответно по 418 кг/дка и 490 кг/дка. 

Жътвата на ечемик в Добричко вече е приключила. Ожънати са малко над 68 000 дка с тази култура при среден добив от 623 кг./дка, което е с 20 кг по-малко в сравнение с година назад. Най-високи резултати отчитат сега фермерите от община Крушари – 681 кг./дка, а най-ниски - от община Шабла – 520 кг./дка.

Близо 1 млн.900 хил.дка са площите с царевица и слънчоглед в Добричка област. Екстремните температури и продължителното засушаване са на път да провалят очакванията на земеделските стопани за добри добиви от пролетните култури.