Няма как да не ви е направило впечатление, че повечето пчели в Европа са жълто-черни. В други части на света се срещат и видове в други цветове. На какво се дължи това, научаваме от Numerama.com.

Невероятно, но факт: Без отровени пчели в Добруджа!

Изследователски екип анализира генетичните обяснения на феномена в проучване, публикувано в специализираното издание Genome Biology and Evolution. Отпреди се знае, че генът тип Hox, наречен Abdominal-B, е в основата на цветовите вариации на корема на тези насекоми. Новото проучване идентифицира по-точно гените, които генерират пигментацията на пчелите.

Екипът от учени разглежда вида пчела Bombus melanopygus и установява, че идентифицираният по-рано Hox ген е свързан не с един цветен ензим, а с няколко меланинови гена (биологични пигменти), включително две „групи“ от гени: такава, която е свързана с пигментацията в черно, и друга - с пигментацията в жълто, оранжево и червено. жълтата,

Разбирайки тези гени, сега имаме възможността да изследваме толкова много различни видове пчели и как те са станали разнообразни. Това е само първата стъпка, казват учените.

Откритието им частично отговаря на въпроса “Защо жълтото и черното доминират при земните пчели и медоносните пчели?”. Става дума за мимикрия.

Това е явление, което е част от еволюцията. Пчелите придобиват същите цветове като тези на насекомите, които първи са били в региона. По този начин те ги имитират и предупреждават потенциалните хищници, че видят ли тези цветове, може да последва болезнено ужилване.

Мимикрията е механизъм за защита. Миметичните видове не винаги са опасни по природа. Те използват мимикрията, за да заблудят хищниците, че са опасни. Често слънчевите цветове, от жълто до червено, изразяват тази опасност.

Ако в регион като Западна Европа почти всички пчели приемат същите жълти и черни цветове като на осите, има други региони на света, където пчелите предпочитат друга палитра -  с повече черно, оранжево, червено или бяло например.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Полезно: За социалния имунитет на медоносните пчели

Изкупната цена на меда скочи с около 30%

Пчеларят Димитър Станчев ще ни представя в Европа