Изкупната цена на меда през тази година достигна 5,30-5,50 лв./кг. Това повишение е за първи път от години, през които търговците даваха 3,20-3,60 лв./кг, в редки случаи до 4 лв./кг. При продажбите на дребно също се отчита повишение в цената и в зависимост от вида мед цената стига до 12 лв. – 15 лв. Една от причините за скока в цената с около 30 % е високата смъртност на пчелите в цялата страна. 

Гласувайте: Как оценявате преговорите за кабинет на тема “Земеделие”?

Добивите са добри, до 20-25 кг от пчелно семейство, уточни Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946“. В същото време количествата мед, произведени в Добруджа са по-малко, тъй като през зимата и пролетта имаше много смъртни случаи и празни кошери в Добруджа. Тогава пчеларите алармираха за поражения по пчелините в порядъка на 50-80 %.

Възстановяването им изискваше много инвестиции и поне една година без доходи. „Това провокира някои от колегите да се откажат от пчеларството, не искаха агонията да продължи. Продадоха кошери, семейства. Други оставиха да вземат решение след зимата. Отказват се дори потомствени пчелари“, допълни Георгиев. 

Реализацията на произведената продукция е добра, пазарът е добър, дори са продадени застояли количества от пчелния продукт. Въпреки хладната пролет и пропуснатите паши от някои видове растителност като акация, рапица, липа, сезонът върви добре, подчерта Галин Георгиев. „Есента не беше топла и това се отрази добре на пчелните семейства.

При високи температури пчелите отглеждат дълго пилото си и така намаляват хранителните си запаси“, пояснява пчеларят. „Заради студа медните мухи не са толкова активни, това означава, че ще имат хранителни запаси. Разбира се, по-слабите семейства трябва да се подсилят“, разкрива част от тънкостите на занаята Георгиев.