За първи път от години пчеларите от Добруджа отчитат положителен стопански сезон. Причината не е толкова в добивите или изкупната цена на меда, колкото в липсата на отровени пчели.

Чакат ли вече фермерите новия министър или харесват работата на служебния?

„Няма инциденти и негативни емоции, няма унищожени пчелни семейства“, обобщи Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946“.

„Може би електронната система помогна, може би отговорността на производителите и спазването на часовете за пръскане. Трудно е да се каже, но фактът е, че няма проблеми и натравяне на пчелите“, допълни пчеларят. 
Почти всяка година собствениците на пчелини в Добричка област посочваха, че най-големият им проблем измирането на пчелните семейства след третиране на земеделските култури и овощните градини. Това беше следствие на лошата връзка между земеделски стопани, кметове на населени места и пчелари. Веригата се късаше и често пчеларите бяха потърпевши и се стигаше до унищожени на 70-100 % от пчелите им. 

Лятото на 2021 г. се отличава не само с опазени кошери, но и с по-високи добиви от мед. „До миналата година максималното количество от пчелно семейство е 20 кг, в отделни пчелини и населени места – драстично по-малко. Сега имаме между 20 и 25 кг мед от кошер“, допълни Галин Георгиев. Най-сериозни количества пчелите са събрали от слънчогледа, който беше засят върху 870 000 дка. Втора позиция в своеобразната класация заема лавандуловият мед заради нарасналите площи с етерично-маслената билка в Добричка област, които вече са около 90 000 дка. Слаба е била пашата от акация, а от рапица – почти никаква.

„На този етап всички основни мероприятия по зазимяване на пчелите вече са извършени. Сега е моментът за подсилване на слабите пчелни семейства“, допълни още председателят на сдружението в Добрич.